Trends in de marketing voor 2017


online marketing

Wat zijn de marketingtrends voor 2017? Het gezicht van de marketing is met de komst van sociale media en het internet behoorlijk veranderd.

Zo is mobiel steeds belangrijker geworden en marketing is alleen maar persoonlijker geworden. Want dat slaat aan bij de ontvangers. En dat is toch ook de bedoeling van reclame en bedrijfspublicaties?

Het zijn bijna retorische vragen. Het is al een aantal jaren bekend, dat mobiel internet steeds meer bepalend wordt. En ja, waar het uiteindelijk bij reclame en bedrijfspromotie om gaat, is dat de consument ertoe bewogen wordt aankopen te doen of een dienst af te nemen.

Trends in online marketing

Genoeg open deuren. Wat speelt er nu echt op het gebied van online marketing?

7 trends

Jeroen IJzendoorn van het bureau Factor Tachtig signaleert 7 trends:

 1. Het draait niet alleen om feiten, maar ook om het verhaal, de beleving, de emotie en het gevoel. Net zoals in B-2-C marketing, de marketing gericht op consumenten.
 2. Bied content gericht aan en bereik daarmee de juiste personen, degenen die het meeste behoefte hebben de berichten die je uitstuurt. Facebook-, Twitter- en LinkedIn advertenties kun je doelgroepgericht versturen, toegespitst op sekse, leeftijd, interesse, regio et cetera. Zodat je niet met hagel gaat schieten met je kostbare centen die je besteedt aan adverteren.
 3. Slim gebruik van data zorgt voor specifiek aanbod gericht op het individu, zodat de boodschap – precies op het juiste moment dat iemand het nodig heeft – aankomt.
 4. Productieproces schaapscheren“Snackable” content: beleving is belangrijk en, ja, ook het productieproces is interessant! (Ik wou, dat ik mijn klanten daarvan kon overtuigen. Want daar geloof ik ook in!)
 5. Richt je aandacht niet alleen op de beslisser binnen een bedrijf, maar op het hele team dat voor de beslisser aan het werk is om de juiste producten, diensten of aanbieder te vinden. Samen helpen zij tot een besluit te komen over de keuze in het grote aanbod en inventariseren zij welk keuze de beste is.
 6. De salesafdeling kan de beste ambassadeur van het bedrijf zijn, dankzij het klantcontact (zij kennen de klanten en de prospects!).
 7. “Nurture, workflows, data-analyse, inzichten, smart-lists en nog veel meer mogelijkheden die je een stap vooruit brengen”, zo somt IJzendoorn uiteindelijk op. Want, dat maak ik ervan, meten is weten.
Winkel Coolblue

3 trends direct marketing

Dorine van der Wind weet 3 trends op te hoesten op het vlak van direct marketing. Het welbekende “mobiel altijd eerst” is er een van, “denk doelgroep” komt overeen met punt 2 en 3 van Jeroen IJzendoorn. Zij biedt daar handige websites bij aan, die meer zicht geven op het consumentengedrag. Als derde punt noemt ze de trend waarin bekende merken niet alleen online, maar ook offline actief zijn. Zo opent Coolblue winkels IRL, in de echte wereld. Karwei maakt van de winkels showrooms en verkoopt vooral online.

Model onderzoekers UVA

Wetenschappelijk onderzoek naar trends

Ook de wetenschap heeft zich gebogen over het onderwerp PR en communicatie. Onderzoekers Piet Verhoeven en Toni van der Meer van de UvA kwamen tot de volgende inzichten:

 1. Overheden en bedrijven die zich richten op consumenten krijgen de meeste aandacht in de media. B-2-B lukt het bijna niet om de aandacht te trekken.
 2. Bedrijven komen meestal vooral negatief in het nieuws.
 3. Dit heeft weer tot gevolg, dat bedrijven die in het nieuws komen vaak een beursval meemaken.
 4. Media-aandacht heeft ook te maken met de reputatie van een organisatie. “Hoe beter de relatie tussen de PR-professional en de journalist is, hoe vaker het corporate frame wordt overgenomen. Ook de cultuur van de organisatie en de sector is van invloed op de wijze waarop bedrijven in media worden genoemd”, zo concluderen de onderzoekers. En: “Promotiepraatjes werken niet om media-aandacht te genereren en te beïnvloeden, voorlichting en interessante informatie wél.”

Emotie

Een voorbeeld van nieuws van bedrijven dat wel wordt opgepakt in de media is de volgende tweet. Let wel: milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemen, geld besparen e.d. werken meestal goed in de media. Net als zaken die de emotie raken, het eigen belang van mensen en die de nieuwsgierigheid (sensatielust) opwekken.

Nederlands consortium Shell, Van Oord, Eneco & Mitsubishi/DGE bouwt tweede windpark Borssele nog goedkoper – https://t.co/sc7nQP5KuK pic.twitter.com/dJZLCybfKO

— Nieuws EZ (@nieuwsez) 12 december 2016

windparken goedkoper

Meer trends zijn te vinden in de volgende blogs:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.