Verandering op Instagram en Twitter zorgt voor “relevantie”


hate-algorithm

Instagram heeft in de lente van 2016 het algoritme aangepast. Eerder kwamen de berichten in chronologische volgorde in je tijdlijn voorbij. Nu kijkt Instagram welke nieuwtjes relevant voor je zijn. Maar niet iedereen is blij met deze verandering op het gratis mobiele netwerk waar je digitale foto’s, gifjes of video’s uit kunt wisselen.

Algoritme van Twitter en Instagram

Zowel Twitter als Instagram hebben hun algoritme aangepast. Veel mensen klagen op Twitter over de veranderingen op Instagram en Twitter. Op Instagram zijn de klagers niet zo snel te vinden. Of dat betekent, dat de zoekfunctie op Twitter beter werkt dan op Instagram, weet ik niet.

instagram-algorithm-sucks

Relevantie

Hoe dan ook, het is niet verbazingwekkend dat deze veranderingen zijn doorgevoerd. Op het internet draait het meer en meer om “relevantie”. Je krijgt alleen datgene te zien, waarvan Twitter, Facebook of Instagram menen, dat dat hetgeen is wat jou interesseert. En ja, daar heb jij eigenlijk helemaal niets meer over te zeggen.

Chronologie

Tenminste, zo lijkt het als je de berichten over dit onderwerp leest. Zelf vind ik, indien ik wil weten wat iemand recent gepost heeft, dat je dan nog altijd diens profiel kunt opzoeken om daar op de hoogte te blijven van de laatste berichten van die persoon. Maar goed, dan moet je dat profiel ook echt opzoeken. In je tijdlijn staan de berichten, oud en nieuw, allemaal door elkaar. En ja, ook ik vind dat vervelend, want ik hecht aan chronologie.

Algoritme

Het algoritme houdt bij welke berichten je leuk vindt, betitelt als spam, waar je commentaar op geeft, met wie je het meeste communiceert, waar je op klikt et cetera. Aan de hand van die “ervaringen” bepaalt het algoritme of jij in het vervolg wel of niet berichten van bepaalde personen te zien krijgt en laat het vooral datgene zien, waar jij voorheen in geïnteresseerd bleek te zijn.

algoritme

Wat jij belangrijk vindt…

Waarom hebben deze netwerken hun algoritme eigenlijk aangepast? De verklaringen de sociale media klinken, alsof ze het allemaal voor ons doen. Je krijgt alleen dat te zien, wat jij belangrijk vindt, van degenen die jij het meeste op waarde schat en op deze manier mis je nooit een bericht van deze groep mensen.

Adverteren

Geloof je dat? Ik niet. Ook de bloggers van wie ik artikelen lees over dit onderwerp geloven daar niet in. Zij merken op, dat het voor bloggers nu moeilijker is om onder de aandacht van hun volgers te komen. Zij zijn nu min of meer gedwongen om te adverteren, zodat hun materiaal in ieder geval in de tijdlijnen van anderen terugkomt.

Adverteerders komen eerder aan hun trekken, als ze interessante content aanbieden. Gewoonweg adverteren werkt niet meer zo, goede verhalen wel. Mooie foto’s ook. Dus die wazige foto’s van voorheen halen de “voorpagina” van de tijdlijnen niet.

Kwaliteit

Dat betekent, dat de kwaliteit van blogs, foto’s, filmpjes en gifjes die je te zien krijgt beter zal zijn en ook moet zijn, willen ze te zien zijn. Dat heeft weer tot gevolg, dat bloggers, schrijvers, goede fotografen weer meer kans maken op klandizie van adverteerders en mediabureaus.

Commercieel

instagram logo

Al met al kun je dan, kort door de bocht, stellen, dat het hier gaat om commercieel gewin? Aangezien Instagram gelieerd is aan Facebook zou je dat bijna denken. En als je dan een aankondiging leest, waarin Instagram laat weten, dat het netwerk binnenkort ook zakelijke profielen  gaat aanbieden… Tja, een antwoord op mijn vraag is niet zo simpel. De transparantie is bij Instagram, noch bij Facebook erg groot. Dus wat de werkelijke drijfveren zijn om het algoritme van Instagram en Twitter aan te passen, daar hebben bloggers, en ook ik, wel een vermoeden van. Hoe het uiteindelijk uitwerkt, is afwachten.

Influencers

Wat blogger Alice Williams in ieder geval voorziet is, dat invloedrijke Instagrammers en Tweeters, de zogeheten influencers, een grotere rol krijgen in hoe zichtbaar berichten voor anderen worden. Deze influencers met veel volgers zorgen voor de markering van interessante content door te liken of te retweeten. Williams raadt dan ook aan zoveel mogelijk van deze invloedrijke personen te gaan volgen in de hoop, dat je dan in de slipstream mee kunt komen.

In een volgend blog besteed ik aandacht wat je nog meer kunt doen om jouw berichten onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Lees meer over Instagram:


Een reactie op “Verandering op Instagram en Twitter zorgt voor “relevantie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.