LinkedIn en social selling. Wat is dat?


populair-linkedin-infographic-01

LinkedIn is een sociaal en zakelijk netwerk, dat zich richt op professionals. Gebruikers plaatsen hun curriculum vitae op hun persoonlijke profielpagina op de site om in contact te komen met andere vakmensen, maar ook om werk te vinden, klanten of personeel.

Op een LinkedIn bedrijfspagina kun je bovendien informatie vinden over bedrijven.  Maar dat niet alleen! Denk aan de corporate story, het verhaal achter het bedrijf en de verschillende producten en services van het bedrijf. Of, zoals het hier in het plaatje wordt genoemd, bedrijfsnieuws.

Daarnaast biedt een bedrijfspagina een uitgelezen kans om andere interessante bedrijven te ontdekken en de producten en services van die organisatie te bekijken.

LinkedIn en social selling

Zo pas je het toe

LinkedIn is op vele manieren inzetbaar binnen een organisatie, bijvoorbeeld:

 • Om je organisatie als merk (branding) te profileren en daar meer bekendheid mee te genereren in de buitenwereld.
 • LinkedIn biedt bovendien een bedrijf de gelegenheid in contact te komen met de volgers. Zij kunnen bijvoorbeeld op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen de organisatie, als ze besluiten het bedrijf te volgen, en zij kunnen hier ook op reageren.
 • En dus kan het ook mensen kennis laten maken met je producten en/of diensten.
 • Geïnteresseerden op de hoogte te houden van nieuws en ontwikkelingen uit de branche.
 • Je organisatie als werkgever laten zien en vacatures invullen.
 • Om met advertenties potentiële klanten en nieuwe geïnteresseerden aan te trekken.
 • Voor de inzet van medewerkers als ambassadeurs.
 • Laat je medewerkers social selling toepassen.

Infographic: Nederlanders op LinkedIn

denederlanderoplinkedin

Social selling op LinkedIn?

Met social selling laat je de klanten naar je toe komen. Jouw eigen merk staat centraal, want jij deelt je kennis via een aantal sociale media. Op die manier draai je het traditionele verkoopproces om. Jij bent de expert die waardevolle informatie heeft. Die deel je in de vorm van tips, blogs, video’s, foto’s, infographics, workshops  en webinars. Kies die middelen uit die je het beste liggen, zodat je authentiek overkomt en je gemotiveerd blijft. Zo destilleer ik althans uit de blog van Carola Rodrigues op Frankwatching.

Voor kwalitatief goede klanten

Corinne Keijzer verwoordt het net iets anders in haar blog “10 tips voor social selling met LinkedIn”:  “De oude salesgedachte van het “scoren” mag je echt laten varen. Uiteindelijk gaat het om veel meer dan een cijfertje en wil je gewoon kwalitatief goede klanten aan je binden. Toch?”

Tips voor social selling:

 1. Zorg voor een professionele uitstraling op je LinkedIn profiel. Je kunt slechts één keer een eerste indruk geven. Ook op internet.
 2. Stel al je instellingen goed in.
 3. Vergroot je reikwijdte en het aantal connecties.
 4. Vergroot je netwerk niet alleen virtueel, maar zorg ervoor dat je ook in het echte leven afspreekt. De gunfactor volgt vaak na persoonlijk contact.
 5. Like, reageer, deel en toon je interesse in de ander. Wees daarin vooral jezelf. Het vergroot je zichtbaarheid.
 6. Volg mensen die interessant zijn en waar je wellicht je diensten of producten aan kunt bieden.
 7. Zet je netwerk in om in contact te komen met mensen die je (nog) niet kent. Vraag om een introductie of contactgegevens.
 8. Vraag om aanbevelingen, juist ook van je klanten. Het trekt andere geïnteresseerden over de streep om contact met je op te nemen.
 9. Laat je expertise zien aan de hand van updates of blogs over je vakgebied.
 10. Vermijd spam. En zoals Corinne Keijzers het zegt: “Fluisteren mag, maar ga niet schreeuwen.”

Voor wie niet alleen zijn imago en prestige wil showen op LinkedIn, maar ook echt klanten wil vinden, heeft Ferdi de Been in een blog op Marketingfacts een stappenplan bedacht.

Stap 1: Onderzoek

Onderzoek op welke sociale media je doelgroep zich bevindt. Gebruiken je gewenste klanten vooral Facebook, Twitter of LinkedIn? Probeer uit vinden of jij en je prospects dezelfde taal spreken en probeer je die taal eigen te maken, als dat niet zo is.

Stap 2: Doelstellingen

“Wat wil je bereiken met social selling? Stel deze doelen zo SMART mogelijk op”, aldus De Been. Let daarbij op waar je klant zich op een bepaald moment bevindt in het kooptraject. Oriënteert hij zich nog? Wees dan niet te agressief met verkopen, maar informeer de prospect over je dienst of product.

schermafbeelding-2014-09-15-om-11-31-10

Stap 3: Toepassingen

schermafbeelding-2014-09-15-om-11-30-58

Met goede content win je het vertrouwen van klanten. Laat je expertise zien en deel je kennis. Op LinkedIn kun je bovendien je kennis bijhouden door de discussies in je vakgebied te volgen en eraan deel te nemen. Zo hou je de ontwikkelingen in het vizier en blijf je op de hoogte van de laatste trends.

Stap 4: Engagement

In het contact met je prospects kun je uitzoeken welke boodschap zij interessant vinden en kun je jouw berichten en blogs afstemmen op hun behoefte van dat moment. Zo neem je ze mee in het denkproces en kun je ze laten zien waarom jouw product of dienst precies datgene is wat zij nodig hebben.

“ Verkoop je een bepaald schoenenmerk? Dan kan het interessant zijn om een blog te schrijven over de laatste fashiontrends op het gebied van sneakers. Hierin neem je natuurlijk ook je eigen schoenenmerk op en publiceer je jouw blog op de voor jou interessante kanalen”, zo legt De Been uit. Hij bespreekt in zijn blog ook de verschillende fases, waarin prospects zich kunnen bevinden.

Stap 5: Integratie

“Laat sales en marketing met elkaar samenwerken voor de beste content en informeer klantenservice of het webcareteam over hoe ze kunnen reageren op online berichten. Ga in eerste instantie voor advies, creëer fans en hieruit vloeit vanzelf sales”, aldus De Been.

schermafbeelding-2014-09-15-om-11-30-48

Een reactie op “LinkedIn en social selling. Wat is dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.