Inspiratie nodig? Gebruik het Inspiratie-ABC!


Worstel jij ook wel eens met een gebrek aan inspiratie? Daar heb ik wat op bedacht: het inspiratie ABC.

Hieronder vind je het inspiratie ABC, dat ik speciaal voor jou bedacht heb. Zelf maak ik regelmatig gebruik van mijn eigen ABC-tje. Nu is het tijd om het met de buitenwereld te delen. Maak er gebruik van en laat je creativiteit maar komen.

Het inspiratie ABC

Afkijken

Tekening waarop 2 jongetjes proefwerk maken en er eentje spiekt bij zijn buurman.

Nee, je hoeft niet altijd origineel te zijn. Je mag ook best bij je concurrenten of concullega’s afkijken wat zij te vertellen hebben. Google is daarbij je grootste vriend. En gebruik ook eens de zoekfuncties van sociale media of websites. Lezen wat anderen te vertellen hebben en kijken hoe zij dat doen, helpt je brein op stoom te komen en zelf wat te verzinnen. Let wel op, dat je bij het afkijken niet gaat kopiëren. Gebruik de informatie en de inzichten die je daardoor krijgt vooral om zelf iets nieuws te bedenken. #inspiratie

Animoto

Zelf maak ik wel eens gebruik van Animoto. Deze website is ervoor gemaakt om uit statisch materiaal (foto’s, teksten, tekeningen, infographics, logo’s) een soort diaserie te maken. Animoto levert verschillende sjablonen waarin de afbeeldingen oppoppen, wegvloeien en waar ook muziek onder gezet kan worden. Hetzelfde resultaat kun je met een beetje handigheid misschien ook in Powerpoint krijgen. Maar Animoto biedt alle mogelijkheden in een.

Beeldmateriaal

Ken je de freecards uit de cafés nog? Snuffel is in de ansichtkaarten voor nieuw beeldmateriaal. Op Google Afbeeldingen kijken of op Flickr kan natuurlijk ook. Maar daar vind je vooral stockfoto’s en afbeeldingen die anderen al gebruikt hebben. Ook hier kun je inspiratie opdoen. En aan de hand van wat je ziet, kun je met je mobiele telefoon of camera zelf foto’s of filmpjes maken. Nog mooier is het, als je handig bent met potlood en papier. Of gebruik een app of website als die van Canva of Easel.ly. Met Powerpoint kun je bovendien ook zelf diaseries en MP4’s maken.

Canva

Ja, ik noemde deze website al onder Beeldmateriaal. Canva is bijzonder fijn voor het maken van nieuw beeldmateriaal voor sociale media. Plak je foto’s in een social media sjabloon. Zet er tekst bij. Kies de kleuren uit je huisstijl. Dit medium bied je zoveel mogelijkheden om herkenbare, maar toch steeds andere afbeeldingen te maken die opvallen.

Clichés

Ze lijken soms precies uit te drukken wat je wilt overbrengen. Een advies: gebruik ze niet te veel. Want ze “halen het bloed onder je nagels vandaan”. Oeps, I did it again!

Dromen

Soms krijg je de beste ideeën als je slaapt. Ik tenminste wel. Vooral als ik bezig ben met een project, dat mij behoorlijk bezighoudt en ik erover ga dromen. Het is dan wel de kunst om de ideeën die je dan opdoet, ook te onthouden. Zodat je ze kunt gebruiken. Er zijn schrijvers die altijd met een opschrijfboekje naast het bed slapen. Zelf ben ik niet zo’n type. Maar voor jou misschien wel een uitkomst?

Emotie

Het is soms gemakkelijker te schrijven over dingen die je raken. Je gevoel en emotie overbrengen op de ander is een groot goed. Want lezers lezen graag over zaken die inspelen op hun gevoelens. Een beetje dramatiseren kan helpen bij het aantrekken van de juiste lezers. Dik het alleen niet te veel aan, want net als clichés wil niemand geconfronteerd worden met overdreven verhalen.

Fantasie / Fantasy

Science Fantasy boeken van Steven Erikson.

Graag lees ik Science Fantasy verhalen. Ze voeden mijn verbeeldingskracht en zorgen ervoor dat ik in andere werelden beland. Lezen zorgt in ieder geval altijd voor #inspiratie. Of je nu de krant leest, een archief in duikt of stripboeken doorbladert.

Grappen

Humor geeft altijd weer extra “schwung” aan je teksten. Moppen tappen is niet mijn sterkste punt, maar af en toe vind ik bepaalde dingen echt hilarisch. Dat probeer ik dan ook over te brengen op anderen. Zo kwam ik ooit een bericht tegen op Marktplaats. Ik vond het heel grappig geschreven. Het paste in mijn uitleg over “storytelling” en ik gebruik het voorbeeld ook in mijn workshop. Als je wilt weten waar ik het over heb, ga dan naar Voorbeeld hoe je het beter niet doet.

Hulp bieden

Je kunt verschillende motieven hebben om te willen schrijven. Een daarvan is hulp bieden. Als je jezelf in de schoenen van een ander zet en bedenkt waar die persoon mee kampt en waar jij hem mee kunt helpen. Dat zijn de beste stukken die je kunt schrijven. Weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Praat eens met die ander en vraag hem te vertellen waar hij mee zit. Schrijf ondertussen mee met het verhaal en als die ander het goed vindt, dat je diens verhaal gebruikt voor je blog of tekst, gebruik het. En laat zien hoe je zo’n probleem oplost!

Inleven

Onder Hulp bieden komt het al een beetje naar voren. Je inleven in anderen helpt bij het schrijven.

Jubelen

Doe je dat wel eens? Je successen vieren en toejuichen. Je profileren op social media. Het beste jubel je, als je anderen voor je kunt laten spreken. Dus, heb je iets bijzonders klaar gespeelt, noem dan vooral ook de mensen en organisaties die je daarbij geholpen hebben. Tag ze. En laat ze meevieren in je jubelstemming.

Katten

Nee, ik bedoel niet dat je vinnig moet reageren. Ik bedoel de lieve, schattige, wollige beestjes met scherpe klauwen. En trouwens, elk geliefd (huis)dier kan je op ideeën brengen om over te schrijven. Zo heb ik een fascinatie voor slakken. En had ik ooit een verhaal over een kat die achter een kikker aansprong. Lees maar.

Lees

Onder het kopje Fantasie / Fantasy schreef ik het al. Lees voor inspiratie. Of het nou om een spannend boek gaat of om de krant. Alles wat je leest ken je helpen in het bedenken van je verhaal.

Lijstjes

Maak eens een keer lijstjes met linkjes. Neem een onderwerp waarover je zou willen schrijven, zoek naar websites of blogs die daarover gaan. En verzamel zoveel mogelijk informatie die als bron kunnen dienen voor jouw berichten. Ook handig voor “linkbuilding”, want je kunt de links gebruiken om te laten zien waar jij je inspiratie vandaan hebt gehaald.

Memorie

Fontalba, Spanje, uitzicht over de bergen.

Memorie is een ander woord voor herinnering. Gebruik je herinneringen van vroeger om te verwerken in je verhalen. Denk terug aan een mooie vakantie. Aan de tijd dat je nog op school zat of dat je student was. Elke herinnering brengt weer persoonlijke invalshoeken in je verhalen, waardoor je unieke teksten kunt maken.

Natuur

De beste informatiebron is de natuur. Ga eens het bos in als je vast zit en niet vooruitkomt in het schrijven. De polder in op de fiets of uitwaaien aan het strand. Cliché? Jazeker, maar het werkt wel!

Openstaan voor andere ideeën

Soms merk je dat je niets moet hebben van andermans ideeën. Denk maar aan politiek dat tegen jouw normen en waarden indruist. Of je bent het gewoonweg niet eens met iemand. Probeer desondanks eens mee te gaan in de gedachten van een ander kaliber dan wat jij gewend bent. Probeer te snappen waarom die ander zo denkt. Je hoeft het er niet mee eens te worden, maar het werpt vaak een ander licht op dat waar jij altijd al zo van overtuigd bent geweest. En misschien sterkt het zelfs jouw eigen argumenten?

Onderzoek

Doe onderzoek naar de thema’s die je wilt behandelen in je verhaal. Duik eens de bibliotheek of het archief in, zoek op Google, lees wetenschappelijke stukken in populair wetenschappelijke tijdschriften of doe ervaring op. Bekijk films, video’s en zoek desnoods op TikTok of SnapChat naar meer informatie. Roep de speurneus in jezelf op, pak je vergrootglas en doe je sporenonderzoek.

Portretteren

Het beschrijven van situaties, mensen, omgeving. Het portretteren van dit alles kun je op allerlei manier doen. Google Streetview kan daarbij helpen. Het bekijken van foto’s. Het naspelen van een situatie. Ik ken schrijvers die dat doen. Want voor jou is het vasthouden van bijvoorbeeld mes en vork iets heel gewoons. Maar iedereen doet dat anders. Zo kun je bijvoorbeeld personages in je verhaal van elkaar onderscheiden. Het kan boeiend zijn om in detail te treden en een beeld te schetsen waardoor je lezer het als het ware voor zich ziet wat er zich afspeelt.

Quotes

Misschien zijn dit ook al clichés. Het gebruik maken van quotes. Citaten van bekende mensen die je verwerkt in je verhaal.

“Genie is één procent inspiratie en negenennegentig procent transpiratie.” Thomas Alva Edison

Repeteren

Repeteren, zoals in oefenen. Repeteren, zoals in herhalen. Je mag best in herhaling vallen en een thema opnieuw aankaarten. Zorg dan wel voor een andere invalshoek. “De kracht zit hem in de herhaling”, is mijn stelling. Soms kun je mensen er niet genoeg ervan doordringen, dat jouw boodschap belangrijk is. En oefening baart kunst. Oeps, weer een cliché!

Stelling

Begin eens met een stelling als uitgangspunt van je verhaal. Of leg een stelling voor aan je publiek en maak gebruik van de reacties die daarop komen. Zo blijf je dicht bij je lezers en krijg je als vanzelf bijdragen aan jouw inspiratie.

Storytelling

Zandkasteel aan het strand in Spanje

Schrijf nu niet eens puur zakelijk en recht toe aan. Maar verpak je verhaal in een sprookje. Doe er een figuurlijk lintje omheen. Gebruik beeldspraak. Het hoeft geen “Er was eens”-verhaal te worden, maar maak er eens iets moois van. Spiegel droombeelden, bouw luchtkastelen en vermaak je publiek met verrassende, persoonlijke gebeurtenissen. Spreek ze aan op hun gevoelens en neem ze mee naar een land waar alles kan. Draaf ik door? Echt, een beetje magie kan geen kwaad. Gebruik dat toverstokje eens dat fantasie heet.

Taal

Je kunt je onderzoek doen in verschillende talen. Dat geeft soms verschillende inzichten in het onderwerp.

Uitvergroten

Probeer eens iets kleins uit te vergroten. Want als je staart in het gras zie je vaak dat het krioelt van het leven. Microscopen zoomen nog meer in. In je beschrijvingen kunnen je dan ook de kleinste details uitvergroten en zichtbaar maken. Bedenk ook, dat wat voor de ene persoon een probleem is, hoeft voor jou misschien geen obstakel te zijn. En hoe fijn is het dan, als je dat onder de loep kunt nemen en kunt oplossen.

Vragen stellen

Beantwoord vragen in je blogverhalen. Vraag je publiek: “Wat wil je horen en lezen?” Vragen zijn de basis van het schrijven.

Weten is meten

Ja, ja. Weer een cliché. Weten is meten. Dat wil zeggen, dat je met cijfers en statistieken een heleboel verhalen kunt schrijven. Heb je geen cijfers en statistieken? Gebruik dan eens een keer een enquête, kijk bij onderzoeksbureaus (CBS bijvoorbeeld) of daar wat voorhanden ligt over je onderwerp.

Xenogram

Volgens Wikipedia zijn xenogrammen “taalkundige verschijnselen die optreden bij het (juist of onjuist) omzetten van tekst van de ene taal naar de andere”. Voorbeelden daarvan zijn:

  1. Teksten die je verkeerd verstaat en omzet in iets wat voor jou te begrijpen is. (mama appelsap)
  2. Woorden uit vreemde talen waarbij je de betekenis haalt uit je eigen taal, maar iets anders betekenen. (“beer” in het Engels, betekent iets anders dan “beer” in het Nederlands)
  3. Humoristisch gebruik van andere talen die in je eigen taal betekenis hebben, maar in de toegepaste taal nergens op slaan: I always get my sin.

Yoga

Vrouw in yoga houding aan het water.

De pure ontspanning kan je inspiratie opleveren, omdat je tijdens de yoga of mindfulness in een geheel andere “flow” komt. Net als in je slaap en in je dromen, raak je dan los van je gedachtestroom waardoor er ruimte komt voor nieuwe ideeën. Dus, neem yogalessen als je niet voldoende inspiratie hebt!

Zenden

Sommige mensen denken dat zenden de kern is van het schrijven. Niets is minder waar. Schrijven doe je om vragen op te roepen, tot nadenken te zetten en tot actie aan te zetten. Zelfs een detective of een thriller leest pas lekker, als je als lezer tegen de hoofdpersoon wilt roepen: “Nee, niet doen! Kijk uit.” Zenden daarentegen irriteert en slaat de lezer lam. Maak daarom niet reclame of leg je lezers niets op. Neem ze mee op reis in je gedachten. Pak ze bij de hand. Oh, wat doe ik nou? Ben ik nu aan het zenden. Ik hoop het niet…

Meer inspiratie

Meer inspiratie vind je op deze webpagina’s:

Infographic met voorbeelden uit het inspiratie abc.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.