Zoals je wellicht weet is de mate van vindbaarheid afhankelijk van de luimen van de zoekmachines. Die maken gebruik van bepaalde algoritmes die regelmatig aangepast worden. En die aanpassingen zorgen ervoor, dat soms je website minder goed vindbaar wordt dan voorheen. Daarom is het goed in de gaten te houden wat de ontwikkelingen zijn. Want, wat zijn de trends voor vindbare websites (SEO) in 2021? We lichten in dit artikel een tipje van de sluier op, zodat je weet waarop je moet letten.
Elk jaar kijken de experts naar de trends op het gebied van Search Engine Optimization, de optimalisatie van websites voor goede vindbaarheid in de zoekmachines.
Wat zijn de SEO trends voor 2021?
Sommige trends op het gebied van zoekmachinevriendelijkheid zijn al lang bekend en zetten zich ook in 2021 voort.
Laadsnelheid
Denk aan:
- Een goede laadsnelheid van je webpagina’s: die kun je meten via verschillende methodes. Deze snelheid is afhankelijk van hoe snel je pagina’s te zien zijn op de laptop, pc, tablet of mobiele telefoon.
- Vooral de laadsnelheid op smartphones is belangrijk, omdat steeds meer mensen niet meer via de laptop of pc websites bekijken. En ook, omdat steeds meer aankopen via de mobiele telefoon verlopen.
- Het aanpassen van de grootte van illustratiemateriaal en video’s en de voorrang in het laden van tekst genieten ook een hoge waardering in de zoekmachines. Op die manier kunnen bezoekers van webpagina’s alvast lezen, voordat de plaatjes geladen zijn.
Meer hierover is te vinden in het artikel van Frankwatching: “SEO in 2021: 7 belangrijke punten om mee te scoren.”
Kwaliteit
Meerdere experts die schrijven over de te verwachten SEO-trends in 2021 denken, dat de kwaliteit van websiteteksten een steeds grotere rol gaan spelen. Dit was al heel erg belangrijk, maar krijgt steeds meer aandacht binnen het bepalen van de plek die een webpagina verdient in de zoekresultaten van de zoekmachines.
- Dan hebben we het over inhoudelijke kwaliteit: je zorgt voor waardevolle informatie.
- Je zorgt er ook voor, dat je je informatie zo rangschikt op je website, dat die goed te vinden is voor je bezoekers en voor de zoekmachines. Een duidelijke navigatie via je menu is dan een eerste vereiste.
- Ook kun je je navigatie door de website verduidelijken via structured data! Daarmee geef je aan over welk onderwerp het artikel gaat en kun je bepaalde specificaties aanbrengen.
Denk aan:
- Het onderwerp Evenement. Met als specificaties: datum, begin- en eindtijd, soort activiteit.
- Of creatieve uitvoeringen, zoals films, theatervoorstellingen, boekrecensies, artistieke beschrijvingen van kunstwerken, waarbij je de regisseur, schrijver of kunstenaar kunt benoemen.
- Recepten: welke ingrediënten zijn er voor de bereiding nodig waarop een zoekactie gedaan kan worden, of uitgebreide of juist snelle maaltijden, calorieën of de waardering voor een bepaald gerecht.
- Ondernemingen en organisaties: rangschik openingstijden, contactgegevens en andere data, zodat je daarop vindbaar bent.
- Mensen: functie, foto, leeftijd of alles wat van belang kan zijn om iemand te leren kennen.
- Producten: prijs, voorraden en recensies zijn belangrijk als je in je webshop spullen aanprijst.
- Geef ook aan wat voor bestanden er beschikbaar zijn. Laat weten, dat een foto een afbeelding is, dat er divers beeldmateriaal is, zoals info graphics, video of animaties. Zodat de zoekmachines op de hoogte zijn wat er te vinden is op een webpagina.
Meer hierover lees je in dit artikel: Semantic markup met AI: Geef je SEO een enorme boost.
Vocaal
Denk er ook aan, dat mensen steeds meer zoeken via het gesproken woord. En dat websites ook vaak “beluisterd” worden als iemand slechtziend of blind is. Dit aspect is steeds belangrijker voor zoekmachines en gooit een bredere markt open. Ook maken steeds meer mensen gebruik van Alexa en Google Home, waarbij naast het apparatuur ook de zoekmachines aangestuurd worden via het stemgeluid. Dat betekent, dat je je website moet voorzien van extra informatie via de zogeheten alttags.
Lokaal
Waar veel artikelen over SEO trends melding over maken, is het belang van lokaal bereik. Steeds vaker gaat het publiek op zoek naar lokale producten. De coronacrisis heeft daar mede een rol in gespeeld. Daarom is het slim om je aan te melden bij Google Business en Google Maps. Want daar gaan je potentiële bezoekers als eerste op zoek naar lokaal aanbod.
Conclusie
Conclusie: er verandert niet veel in de SEO trends voor 2021. Maar wellicht dat bovenstaande punten een goed geheugensteuntje kunnen zijn voor als je wilt werken aan een beter vindbare website.
Meer informatie
Wil je uitgebreidere informatie dan hierboven? Neem dan contact met mij op. Of lees de volgende blogs nog eens door:
• 10 Important 2021 SEO Trends You Need to Know
• SEO trends voor 2021: waar moet je rekening mee houden
• Top SEO Trends Everyone Needs to Know in 2021
• Dit zijn de SEO-trends in 2021
• Your Guide to SEO Trends 2021
• 26 SEO-trends voor het ‘nieuwe normaal’ van 2021