Pas jij de regels voor storytelling toe?


Pixar Animation Studios

Zijn er regels voor het vertellen van verhalen? Dat vraag je jezelf misschien wel af als je de vraag leest: Pas jij de regels voor storytelling toe?

Sommige mensen menen van wel.

Regels voor storytelling

Zo heeft een oud-medewerker van Pixar 22 regels van Pixar opgesteld die ze geleerd heeft in de tijd dat ze er werkte. Die regels past Pixar volgens haar toe voor storytelling in hun animatiefilms.

Vast stramien?

De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Zodra je namelijk probeert steeds opnieuw je verhalen te vertellen volgens een vast stramien, zou je misschien zelfs de irritatie van de lezer kunnen opwekken. Iets wat bij mij gebeurde toen ik op een gegeven moment genoeg kreeg van de “cliffhangers” in de serie van Dan Brown.

Het verhaal moet kloppen

Er is in een verhaal altijd een (anti-)held. En er is altijd een slachtoffer, dat gered moet worden. Ook spelen emoties een grote rol. Vooral in de wereld van aankoop en verkoop. Die oneindigheid levert dus altijd verhalen op. En daarom vertel ik ook mijn klanten, dat hun verhaal niet ophoudt met het verwoorden van een “missie” en een “visie”. In alles moet het verhaal namelijk kloppen. Dat wat jouw medewerker vertelt op een feestje over zijn werk moet kloppen met wat het bedrijf graag naar buiten wil brengen. Dat wat klanten vertellen over jouw bedrijf op social media moet kloppen met wat jij belooft als bedrijf.

Conflict

Klopt dat niet? Dan heb je een conflict of een probleem. Ga je dat conflict uit te de weg, dan weet je dat erdoor achtervolgd zult worden. Want de critici zullen niet zomaar zwijgen. Maar als jouw verhaal klopt en jij als bedrijf je beloftes nakomt, kun je dergelijke problemen aankaarten, aanpakken en je beloftes waarmaken. En er is altijd een conflict, een probleem of een tegenstelling dat opgelost moet worden. We maken allemaal wel eens fouten. Hoe je daarmee omgaat is cruciaal.

Klantvriendelijkheid

Zodra een ondernemer je bijvoorbeeld onaardig of onheus behandelt, liggen de kaarten namelijk anders. Dan kom je er waarschijnlijk nooit meer. Maar krijg je bijvoorbeeld bij je gerepareerde schoenen gratis een potje schoenmeer, ben je wellicht meer geneigd om er terug te komen. Klantvriendelijkheid is dus ook een aspect waar je als ondernemer rekening moet houden.Want een ontevreden klant die klaagt over de slechte service zal zich pas beter voelen als je met hem of haar meeleeft en je spijt betuigt. Vraag zo’n klant daarom eens wat je kunt doen om het weer goed te maken. Vaak is een oprecht excuus al genoeg of een kleine tegemoetkoming ter compensatie.

Eerlijke verhalen

Voor mij is integriteit een groot goed. Zolang ik voldoe aan mijn normen en waarden en eerlijk ben naar mijzelf, zolang doe ik recht aan mijn “missie” en “visie”. Daarom ben ik voorstander van het vertellen van een eerlijk verhaal dat recht uit het hart komt. Maar wel met het oog op dat iedereen zijn eigen waarheid heeft.

Emotie

Open staan voor de mening van een ander is soms moeilijk als je ergens middenin staat. Maar gemakkelijker als je buiten het proces staat. Het aanraken van emotie is dan minder pijnlijk. Het zichtbaar maken daarvan blijft een kunst. Als buitenstaander hoor je eerder waar de pijnpunten liggen en begrijp je beter waar de oplossing ligt. En soms is een goed gesprek al voldoende of het toegeven van het fout.

Creatief proces

Dat ontrafelen, analyseren, boetseren en vertellen is mijn ding. Dat is een creatief proces. De animatiefabriek Pixar is daarom een belangrijk voorbeeld voor mij. Bij het bestuderen van animatiefilms – de manier waarop Pixar verhalen samenstelt en de emotie aanspreekt – lijken deze populaire producties aan regels gebonden zijn. Maar toch leidt het volgen van regeltjes bijna nooit tot een goed verhaal. Pixar weet de grenzen en het toepassen van “regeltjes” zo op elkaar af te stemmen, dat ze tot boeiende verhaallijnen komen die verrassend blijven.

Ervaringen

Dus voor een interessant relaas is meer nodig dan het volgen van regels. Namelijk een waarachtig echt verhaal dat gebaseerd is op ervaringen die uit het leven gegrepen zijn. Bovendien kun je een dergelijk bedrijfsverhaal niet uit je duim zuigen. Want daar zijn de ervaringen van anderen voor nodig. Niets is namelijk zo eenzijdig als de directeur en de trouwe klant die de loftrompet voeren over een bedrijf. Meer veelzeggend is het verhaal dat komt van alle kanten. De goede en de slechte. Dat alles bij elkaar gevoegd vormt het bedrijfsverhaal. Waar storytelling de kern van is.

Contact

Wil je meer weten over storytelling? Neem dan eens contact met mij op. Formule M geeft workshops over storytelling, maar kan ook het werk uit handen nemen.

Ik zoek contact met Formule M

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.