Wat is het nut van jouw bedrijf voor jouw klanten?


Heb jij als schoenmaker, winkelier, chipsfabrikant of autohandelaar hier wel eens over nagedacht? Wat is het nut van jouw bedrijf voor jouw klanten?

Want een onderneming heeft geen bestaansrecht als hij geen nut heeft voor een ander.

Het nut van een schoenmaker

De schoenmaker bijvoorbeeld repareert schoenen en soms zien ze er zelfs als nieuw uit als je ze weer ophaalt. Dat is dezelfde schoenmaker waar je ook weer naar toe gaat, zodra je hak van je pump is afgebroken of de zool van je bordeelslippers is afgesleten.

Het nut van een kledingzaak

De winkelier van een kledingzaak daarentegen verkoopt modieuze kleding. Want dat is wat klanten willen. Een andere winkelier verkoopt weer vintage kleding. Want er zijn ook klanten die daar naar op zoek zijn.

Het nut van de chipsfabrikant

De chipsfabrikant op zijn beurt innoveert, test en levert chips die de techniek kunnen ondersteunen, nieuwe producten laten functioneren of oude, bekende producten beter laten werken. Een andere chipsfabrikant maakt echter paprikachips, wokkels of pure aardappelschijfjes. Omdat wij af en toe zin hebben in knabbels met een smaakje. En er dus een markt voor is.

Het nut van de autohandelaar

En de autohandelaar verkoopt soms dromen. Omdat wij allemaal wel eens over de snelweg willen zweven. Een andere keer gaat het puur om een vervoersmiddel van A naar B. En tegenwoordig moet het voertuig milieuvriendelijk zijn, weinig kosten aan onderhoud en brandstof en vooral zonder problemen en storingen kunnen rijden. Daarom verkoopt de autohandelaar naast auto’s, soms dromen, maar ook een veilig gevoel. Bij dit soort bedrijven is het relatief gemakkelijk om te bedenken wat het nut is van het bedrijf voor de klanten.

Het verhaal achter een bedrijf

Ben je tekstschrijver, vormgever, coach, trainer of natuurgenezer? Dan wordt dat al wat moeilijker. Vooral als je in een branche zit waar veel andere coaches, trainers of alternatieve genezers zijn. Op dat moment wordt het verhaal achter een bedrijf alleen maar belangrijker. Want hoe laat je zien dat je een goede coach, trainer, natuurgenezer, vormgever of tekstschrijver bent?

Laten zien

Als tekstschrijver, fotograaf of vormgever kunnen wij nog altijd ons werk laten zien. En onze teksten en beelden maken het misschien zelfs wel gemakkelijker om te laten zien en voelen waar ons – maar ook jullie – verhaal om draait.

Drijfveren

Hoe doe je dat als je dat niet kunt laten zien of voelen? Dan zorg je voor het delen van ervaringen. Drijfveren zijn bovendien belangrijk in zo’n verhaal. En storytelling laat zien hoe je van het ene moment op het andere doet wat jij doet. Wat goed werkt is dus je ervaringen of de ervaringen van anderen met jouw dienst of product te delen met anderen. En dat geldt dus ook voor coaches en homeopaten.

Andrew Stanton over storytelling, films en Pixar.

Neem mij nou

Als tekstschrijver kan ik mijn gedachten beter ordenen als ik schrijf. Ik ontrafel, boetseer en vertel. Mijn nut voor een ander is, dat ik andermans verhalen kan opschrijven en verduidelijken. En er een boeiend verhaal van kan maken die de aandacht pakt. Ooit las ik – vlak na het behalen van mijn diploma van de middelbare school – bergen sprookjesboeken. Ik was het zat literatuur te lezen en steeds in mijn achterhoofd de tekst te analyseren en de lagen te ontrafelen. Het ontnam mij het plezier in lezen, omdat het allemaal zo doordacht en academisch was. Dus vrat ik de sprookjesverhalen bij wijze van spreken na mijn examen op. Omdat ik dacht, dat ze simpel waren en er geen gelaagdheid in zat. Niets is minder waar.

Diepere betekenis

Je hebt je onderwijs namelijk niet voor niets genoten. En er blijft altijd wel iets achter in je brein van wat je ooit geleerd hebt. Want zelfs in sprookjes zitten lagen. Ook de meest eenvoudige moraalverhalen hebben een diepere zin. En toen ik daar achter kwam en die verhalen onbewust begon te analyseren, gooide ik niet de sprookjesboeken opzij maar begon ik ze met meer interesse te lezen. Aan de hand van het lezen van boeken – al dan niet literatuur – kwam ik er dus achter, dat iedereen een verhaal heeft. Een verhaal dat verteld kan worden. En waar meerdere lagen in zitten.

Verhaal met meerdere lagen. Shekar Kapur vertelt over storytelling.

Het nut van een bedrijf

Het nut van een bedrijf vormt ook een verhaal met meerdere lagen. Daar waar de klant en de eindgebruiker aan het woord komen, maar ook de medewerker, de uitvinder, de ontwikkelaar, de bouwer of de directeur. En weet jij het al? Wat is het nut van jouw bedrijf, product of dienst voor jouw klanten?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.