Sociale media en het bedrijfsleven anno 2015


WhatsAppHet bedrijfsleven maakt meer en meer gebruik van sociale media als communicatiemiddel. In 2015 maakte 63 procent van de bedrijven gebruik van sociale media. In 2012 lag dat aantal nog op 41 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed er onderzoek naar en ontdekte, dat vooral de informatie- en communicatiebranche en de toeristische sector er gebruik van maken. Buzzcapture schenkt in eigen onderzoek aandacht aan het gebruik van sociale mediakanalen onder Nederlandse gebruikers en zoomt daarbij in op een belangrijke, redelijk nieuwe, speler in het veld: WhatsApp.
De bedrijven bevinden zich vooralsnog vooral op sociale netwerken, zoals Facebook of LinkedIn. Twitter en YouTube. Middelen die lijken op Wikipedia trekken slechts 6 procent van de bedrijven in deze sectoren en de groei van de “wiki’s” blijft steken op het niveau van 2012.

Branche

Er is bijna geen bedrijf in de informatie- en/of communicatiebranche en de toeristische bedrijfstak waar geen gebruik gemaakt wordt van sociale media. Eet- en drinkgelegenheden maken iets minder gebruik van sociale netwerken en sociale media, maar desondanks ligt daar het percentage op 75.

Transport

Het minst aanwezig op de sociale media zijn de transportbedrijven. Slechts 40 procent van de vervoersbedrijven bewegen zich op deze netwerken. De bouw en de industrie daarentegen maakt er voor 55 procent gebruik van.

Deze tabellen zijn gebaseerd op onderzoek van het CBS gedaan naar het ICT-gebruik bij bedrijven.Bedrijven die sociale media gebruiken naar bedrijfstak

Sociale media

Daarmee wordt bedoeld het gebruik van internettoepassingen of communicatieplatforms voor contact met klanten, leveranciers, zakenrelaties of medewerkers van het eigen bedrijf. Daarbij wordt online informatie uitgewisseld. Voorbeelden van internettoepassingen of communicatieplatforms zijn Twitter, Facebook, YouTube, LinkedIn, Yammer.

Nederlandse Social Media gebruikers

Uitleg

Bedrijven die sociale media gebruiken, hebben een account, een gebruikersprofiel of een gebruikerslicentie. Bedrijven die sociale media uitsluitend hebben gebruikt voor het plaatsen van advertenties vallen hier niet onder. Het gaat vooral om ondernemingen die de volgende sociale media gebruikten: sociale netwerken, blogs of microblogs, sites die multimedia delen of wiki’s om kennis te delen.

Bron

Bedrijven die sociale media gebruiken

Verkoopkanaal

Bedrijven gebruiken hun website bovendien steeds vaker als verkoopkanaal. Bij 35 procent van de bedrijven is het mogelijk via de website te bestellen, boeken of reserveren. In 2012 kon dit nog maar bij een kwart van de bedrijven. Van de reisbureaus en de logiesverstrekkers heeft bijna 90 procent een eigen website met boekingsmogelijkheden.

Maar liefst 90 procent van de bedrijven met meer dan 10 werknemers beschikt al over een website. Van 80 procent van de bedrijven staat er een overzicht van producten en prijzen vermeld. Een website is al lang niet meer alleen maar een visitekaartje voor een bedrijf, maar ook een verkoopmiddel.

online bestellen

Online bestellen

De toeristische sector loopt voorop in de verkoop via het internet. Online bestellen, boeken of reserveren heeft bij eet- en drinkgelegenheden aan de ene kant te maken met de mogelijkheid via internet een tafel te reserveren in een restaurant. Maar het hangt ook samen met de mogelijkheid online eten te bestellen en het vervolgens thuis te laten bezorgen. In deze cijfers draait het om de eigen website van het bedrijf, dus niet om het bestellen via een andere website die daarin bemiddelt.

Het zijn vooral reizen en accommodaties die goed verkocht worden op het internet.

Daarnaast maakt vooral de detailhandel gebruik van het online aanbod van diensten en goederen. In de eerste acht maanden van 2015 nam de online omzet binnen de detailhandel met bijna een vijfde toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bron

WhatsApp

Buzzcapture wist in juni dit jaar te melden, dat steeds meer bedrijven gebruik maken van WhatsApp. Het maakt bedrijven mogelijk 1-op-1 contact met klanten te hebben. Alex van Leeuwen, oprichter van Buzzcapture en specialist in online & offline mediamonitoring zegt hierover: “Organisaties kunnen klanten nu zeven dagen in de week, dag en nacht, helpen. Ook nieuws delen of extra informatie versturen wordt gemakkelijker, zolang de klant hier natuurlijk toestemming voor geeft.”

Wehkamp

 

SNS en Coolblue

Als voorbeeld noemt Jaap van Zessen van Buzzcapture de SNS-bank. De bank laat in een artikel van Emerce weten wat er tot nu toe uit de pilot is gekomen: “WhatsApp staat op vrijwel iedere telefoon in het openingsscherm. Het is top-of-mind bij consumenten. Als je als bedrijf de lijntjes met klanten zo kort mogelijk wilt houden, is een chatapp een uitstekende mogelijkheid”, aldus Marc van den Boom, social media manager bij SNS. Ook Coolblue en Essent maken gebruik van dit medium, net als Wehkamp die WhatsApp inzet voor stijladvies.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.