Word ook fan van WordPress


Wordpress logoVoor het maken van websites vertrouw ik geheel op WordPress. Ik heb al enige websites gemaakt. Voor mijzelf en voor anderen. En het is mijn ervaring, dat websites gemaakt in WordPress goed vindbaar gemaakt kunnen worden (zoekmachinevriendelijk, SEO), goed te beveiligen zijn en gemakkelijk in het gebruik en onderhoud zijn.

Daarom nu aandacht voor WordPress.

Dit content management systeem is “open source”, ontwikkeld door enthousiaste webbouwers die “templates” hebben gemaakt en die hun ontwerpen beschikbaar stellen, gratis of voor een klein prijsje. Iedereen kan gebruik maken van WordPress en het aanbod binnen WordPress van “templates” (of “thema’s”), “plug-ins” en “widgets”.

Voor wie het nu al duizelt, vanwege de termen die hierboven rondgestrooid worden, lees gerust verder. Ik leg het allemaal uit.

Korte uitleg

Een “template” is een sjabloon, waar je de inhoud van een website in kunt gieten. Een “plug-in” betekent letterlijk “invoegtoepassing” en breidt de functionaliteit van je website uit. Er zijn verschillende soorten plug-ins voor bijvoorbeeld video, het tonen van foto’s of voor het verbeteren van je zoekmachinevriendelijkheid. “Widgets” zijn elementen, waarmee je grafisch vensters, menu’s of knoppen kunt aanbrengen, zoals een venster naar je Facebookpagina of naar je Twitterfeed of voor het tonen van een kalender.

January-2014-Kalender

Cyberveiligheid

De veiligheid van websites is altijd een belangrijke kwestie. Plug-ins blijken vaak de zwakke schakel voor websites, omdat ze opening bieden voor “malware”, kwaadaardige software, die zich kan installeren via een dergelijke plug-in. Daarom is er altijd voorzichtigheid geboden bij het aanbrengen van plug-ins. Ze kunnen de beveiliging in gevaar brengen, maar ook een website instabiel maken. Een regelmatig update van de website, de templates en de plug-ins is daarom cruciaal. Die updates geeft het systeem van WordPress automatisch aan.

APK

Daarvoor moet je wel geregeld kijken naar het content management systeem, dus naar de “achterkant” van je website waar je je informatie en beeldmateriaal kunt invoeren. Of zoals Linus Wiggers van WordPress Nijmegen het beeldend zegt in de blog “10 tips verbetering cyberveiligheid WordPress website”: “Je zult wel blijvend aandacht voor cybersecurity moeten hebben, net als bij een APK van een auto kan een site vandaag veilig zijn en morgen zo lek als een mandje.” Kijk voor tips voor de beveiliging van je website eens naar het artikel van Linus. Erg nuttig!

Veiligheid

Yoast

Een belangrijke plug-in komt van het (Wijchense) bedrijf Yoast. Deze plug-in zorgt voor de zoekmachinevriendelijkheid van je website (SEO). Yoast is bovendien een goede vraagbaak voor veel vragen over het gebruik van WordPress, voor zover je je vraag niet beantwoord krijgt via WordPress zelf, natuurlijk. Zo beschrijft Michiel Heijmans van Yoast wat je vooral wel en wat je vooral niet moet doen met je WordPress-site.

 1. Gebruik als gebruikersnaam nooit “admin”.
 2. Geef gebruikers van de website de rol, die ze moeten uitvoeren op de site. Niet iedereen is vanzelfsprekend beheerder of administrator, maar kan ook ingedeeld worden met minder bevoegdheden als redacteur of auteur of schrijver.
 3. Gebruik een ongebruikelijke inlogcode / password.
 4. Verberg je code voor wp-config.php en .htaccess.
 5. Verander je table prefix.
 6. Gebruik WordPress Security Keys for Authentication.
 7. Maak file editing onklaar.
 8. Limiteer het aantal login mogelijkheden.
 9. Voeg een tweetrapsraket authenticatie toe. Dat kan met Google Authenticator.
 10. Lees het artikel van Michiel Heijmans als je wilt weten hoe je het beste plug-ins kunt uitkiezen en je website veilig kunt houden. Let er vooral op, dat de plug-in niet ouder is dan een paar maanden en vaak genoeg geüpdate wordt. Dat is belangrijk voor de veiligheid van je website.

Plug-ins

Rianne Dekker heeft nog een mooi lijstje van handige plug-ins voor je website:

 • Een SEO plug-in
 • Deelknoppen voor het delen op de sociale media
 • Geef gerelateerde artikelen onder je blog aan met behulp van een speciale plug-in: Yet Another Related Posts Plug-in.
 • Een conversie verhogende plug-in is Scroll Triggered Boxes, die een popup-box laat zien waar je je bijvoorbeeld kunt inschrijven op de nieuwsbrief.
 • De plug-in Starbox laat een biografie van de auteur zien onder ieder artikel.
 • Een contentkalender maakt overzichtelijk wat er wanneer gepost gaat worden (de plug-in Editorial Calendar).
 • Social Slider: een subtiele diashow aan de zijkant blijft in beeld, ook tijdens scrollen, zonder dwingend te zijn. Hiermee verstoor je de vormgeving niet, maar zorg je wel dat je je lezers op meerdere plaatsen kunt bereiken als ze je op social media volgen.
 • Jetpack: een plug-in voor SEO, mobile, contentbeheer, beveiliging en analytics.
 • WP Supercache: Maakt je WordPress website een stuk sneller.
 • ThirstyAffiliates geeft je een centrale plek om al je affiliate links te beheren en biedt een aantal functionaliteiten, waaronder het mooier en korter maken van lelijke, lange links. Ook help het bij DoFollow en NoFollow opties en nog veel meer.

5 reacties op ‘Word ook fan van WordPress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.