Hoe nuttig is LinkedIn?


Voor wie het nog niet duidelijk is wat LinkedIn voor ze kan betekenen, hieronder de redenen en een aantal tips.

Zo nuttig is LinkedIn!

Dit professionele netwerk zorgt onder andere voor:

 1. Bezoekers voor je website (dus goed voor je zoekmachinevriendelijkheid (SEO))
 2. Je professionele visitekaartje, want je curriculum vitae van je gehele loopbaan is daar, als het goed is, terug te vinden.
 3. Je professionele visitekaartje, want anderen kunnen je op LinkedIn aanprijzen op allerlei manieren. Drie om precies te zijn:
 • Ze schrijven aanbevelingen, ook wel testimonials geheten
 • Ze klikken je vaardigheden aan, zodat in een overzichtelijk schema meteen te zien is met welke pluspunten je het best bekend staat
 • Ze waarderen je opmerkingen, die je geregeld als deskundige post op LinkedIn
 1. Opdrachtgevers en werkgevers kunnen je gemakkelijker vinden op Google. Of op het LinkedIn netwerk zelf. Want veel recruiters en opdrachtgevers gebruiken het als zoekmachine en vraagbaak.
LinkedIn les

Nog niet overtuigd over het nut van LinkedIn?

Of vind je LinkedIn simpelweg te moeilijk om te gebruiken? Neem dan eens contact op met tekstbureau Formule M voor informatie over een persoonlijke les in LinkedIn.

Tips voor het gebruik van LinkedIn

Voor degenen die wel al op LinkedIn zitten, maar graag willen weten hoe ze er meer uit kunnen halen, de volgende tips:

 1. Laat weten wat je kunt
 2. Zeg wie jij kunt helpen
 3. Vertel hoe je andermans leven / werk kunt verbeteren
 4. Zorg voor bewijs, zodat je geloofwaardig overkomt

Taalproblemen

Voor wie het een probleem is, dat LinkedIn in het Engels is: je kunt de taalinstellingen veranderen rechtsboven in het menu onder je foto. Daar waar je ook kunt afmelden, upgraden, vacatures kunt beheren en andere instellingen kunt veranderen.

Privacy

Mocht je je profiel willen veranderen, verbeteren of aanpassen: LinkedIn meldt standaard automatisch, dat je veranderingen aanbrengt op je profiel. Het systeem ziet dat als updates, die je met je volgers kunt delen. Mocht je echter veel willen veranderen aan je profiel en je tijdlijn (en dus je volgers) niet willen spammen, zet dan je activiteitsmeldingen uit via de link “privacy” in het menu rechtsboven op de pagina onder je foto.

Bewerk je openbare profiel

Op dezelfde plek zie je meerdere linken staan. Je kunt ze allemaal bekijken, je zichtbaarheid aanpassen, bepalen wie wat te zien krijgt et cetera. Ook kun je daar je profiel verbinden met een eventueel Twitter account.

Formuleer een persoonlijk profiel

In de samenvatting kun je vertellen, waarin jij je onderscheidt van anderen. Beschrijf je expertise, je passie, je motivatie. Eventueel kun je er ook je contactgegevens kwijt.

Vul je vaardigheden in

Maak het je “fans” gemakkelijk en vul je vaardigheden in. Je contactpersonen kunnen de vaardigheden aanvinken, indien zij vinden dat jij ergens goed in bent. Dat zorgt voor leuke, duidelijke aanbevelingen, die in een schema op je LinkedIn pagina komen te staan.

Vul je werkervaring in

Het lijkt een open deur, maar ik zeg het toch even: vul je werkervaring in en je schoolopleiding. Het liefst met een beschrijving wat je functie of studie inhoudt en wat je er precies gedaan hebt. Zo heeft iedere journalist, architect of timmerman in elke functie wel andere dingen gedaan, die hem of haar wellicht uniek maken. Maak gebruik van die mogelijkheid om je te kunnen onderscheiden van je concurrentie.

Volg groepen en doe mee

Aan de hand van de groepen die je volgt kun je veel informatie krijgen over vacatures, kennis uitwisselen in je vakgebied, onderzoek doen (naar bedrijven, personen), vragen stellen of je netwerk gemakkelijker uitbreiden.

Nodig anderen uit in je netwerk

Als je wilt linken met anderen, nodig je ze uit. Je zoekt ze op via de zoekfunctie van LinkedIn. Denk eraan, dat je je uitnodiging persoonlijk maakt en dat je niet een standaard mailtje van LinkedIn verstuurt. Wellicht ook een goede tip: zet in het mailtje waar je elkaar van kent. Dat zorgt voor een goed geheugensteuntje in de toekomst. De mails blijven in de mailbox LinkedIn bewaard, tenzij je ze weggooit, natuurlijk. Dankzij een simpele zoekfunctie in je mailbox kun je verstuurde mailtjes opzoeken en dus ook zien wat je jaren geleden aan je contact geschreven hebt.

Zet je activiteitsmelding weer aan

Als je klaar bent met het bovenstaande zet je je activiteit melding weer aan. Je kunt dan weer naar hartenlust posten en reageren op andermans berichten. De meeste respons en aandacht kun je verwachten, indien je op werkdagen in de ochtend of tegen lunchtijd een update post.

Tips voor LinkedIn gebruik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.