Sociale Media in cijfers (2014)


Mij valt op, dat ik ’s avonds sneller kan gaan slapen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt nog even mijn Twitter- en Facebooktijdlijn door te nemen aan het einde van de dag. Tegenwoordig zijn er simpelweg minder berichten door te nemen, dan voorheen.

Toch signaleert Newcom na onderzoek, dat het aantal gebruikers van sociale media platformen toeneemt en dat er sprake is van spreiding van onze aandacht over meerdere platformen.

Social media gebruik Nederland

Viraal

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.

De snelheid waarmee berichten zich verspreiden is groot. Vooral marketeers zien het nut van de sociale media in. Vooral als het gaat om viraal nieuws.

Facebook

De gebruikers van sociale media zijn nog altijd het vaakst te vinden op Facebook en YouTube. De teller blijft in ons land staan op maar liefst 6,1 miljoen dagelijkse Facebookers en 1,1 miljoen Nederlanders op YouTube.

Sociale media gebruik per platform

Googleplus

Met 65% meer gebruikers dan in 2013 is de grootste groeier van de Sociale Media platformen Googleplus. Kijkend naar het dagelijkse gebruik dan is het aantal Googleplussers verdubbeld van 0,5 miljoen naar 1 miljoen! [NB: Googleplus is in 2019 opgeheven]

Groei
Googleplus groeit

Onderzoek naar social media gebruik

Ook maken we gebruik van meerdere platformen, zoals Snapchat, WeChat, Instagram, Pinterest of Foursquare.

Nieuw in Social Media land

Dit zijn de conclusies uit het longitudinaal onderzoek van het bureau Newcom naar het gebruik van sociale media in Nederland, dat onder 15.179 respondenten is gehouden aan het begin van dit jaar.

Nacharai Hadikoesoemo gebruikt dit onderzoek voor zijn blog op de site van het internet en marketing bureau Sterc.

Vrouwen

Bijna 9 op de 10 Nederlanders vertoeven wel eens op de sociale media, waarvan er meer vrouwen dan mannen zich op de digitale snelweg begeven. Zo stelt Danny Oosterveer in zijn blog op Marketingfacts, die als eerste dit jaar aandacht besteedt aan het Newcom onderzoek.

Het dagelijks gebruik van LinkedIn en Twitter is gedaald. Iets wat de gebruikers van deze kanalen waarschijnlijk al gemerkt hebben aan het kleinere aantal berichten per dag, die op Twitter en LinkedIn verschijnen.

Tijdlijn

Misschien niet verwonderlijk, aangezien veel mensen gebruik maken van meerdere sociale media. Eline Stuivenwold laat op een grappige tijdlijn van Hubspot zien welke sociale media er in de tijd ontstaan zijn. Geen wonder dat sommigen onder ons door de bomen het bos niet meer zien!

LinkedIn

LinkedIn is overigens het oudste social media platform. Zo blijkt uit de tijdlijn van Hubspot. Dit medium is nog goed voor 2 aanmeldingen per seconde voor een nieuw LinkedIn account. Nog altijd populair dus. Wieger Waardenburg noemt dit professionele netwerk dan ook een “stille groeier”.

Social media statistieken 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.