Zieltjes winnen op het internet


Hertenkoop

Virale campagnes, wie wil ze niet? Daarmee trek je lezers, bezoekers voor je website én potentiële klanten!

Eerder ontketende ik onbedoeld een virale campagne met een simpel Facebookberichtje (die overigens niets uithaalde) en een identiek bericht op Twitter (dat werd opgepikt door het restaurant, dat de hoofdrol speelde in de berichtenreeks).

Virale campagne

De volgende 18 tips voor een succesvolle, gerichte, virale campagne komen via Jeff Bullas.

  1. Stop met het spammen van uitgevers met losse flodders en onvoltooide opzetjes.
  2. Zoek de samenwerking van schrijvers uit jouw vakgebied en vind uit wat die schrijvers drijft:
    • Houden ze van interviews of van visuele beelden?
    • Schrijven ze vaak over een bepaald onderwerp of schrijven ze over verschillende onderwerpen?
    • Zodra je begrijpt wat andere schrijvers interessant vinden, borduur je voort op hun ideeën.
    • Probeer ideeën op te werpen, die ervoor zorgen dat jij kunt meehelpen in het onderzoek of bij het ontwerp.
    • Hoe meer expertise je kunt inbrengen, deste meer kans op een goede samenwerking.
  3. Zoek naar onderzoeken en informatie, die niet algemeen bekend zijn. Belicht je bevindingen vanuit een nieuwe invalshoek, zodat je de aandacht van een breed publiek kunt trekken en je de concurrentie een stap voor bent.
  4. Breng spectaculair nieuws.
  5. Vertel emotionele verhalen: emotionele verhalen zijn niet alleen tranentrekkende verhalen. Zorg dat je je verre houdt van advertorials en leg niet teveel nadruk op het merk. Creëer een campagne die tot het hart spreekt.
  6. Schrijf opwindende verhalen: denk aan verrassende, belangstelling opwekkende en humoristische inhoud. Of inhoud die emotie opwekt vanuit de ongebruikelijke invalshoek, de actualiteit (trending topics), interessante weetjes of bruikbaar advies.
  7. Produceer lange artikelen, die tot stand zijn gekomen na gedegen onderzoek en geïllustreerd wordt met goede visuele beelden.
  8. Gebruik infographics, data visualisatie, foto’s, video, interactieve kaarten en mixed media. Focus dus op onderzoeksonderwerpen, die goed met data ondersteund worden en zichtbaar gemaakt kunnen worden in beeldmateriaal
  9. Persberichten, badges en widgets zijn “uit”.
  10. Interactieve projecten blijken alleen interessant, als je een betrouwbare bron hebt.
  11. Virale content is sterk gerelateerd aan positieve emoties: amusement, belangstelling, verrassing, geluk, uitgelatenheid, plezier, leut, hoop, genegenheid en opwinding.
  12. Virale content activeert tegengestelde emoties.
  13. Verrassing is de ruggengraat voor virale content. Nieuwe theorieën of verandering in denkprocessen zorgen het vaakst voor een dergelijke uitwerking op de emoties.
  14. Mensen delen eerder, als zij daarmee hun ego kunnen opkrikken.
  15. De beste manier om viraal te gaan, is wanneer je eigen lezers zorgen voor de verspreiding van je content. Nog viraler wordt een bericht, wanneer je lezer reageert op je blog en in die reactie nieuwe, unieke content creëert.
  16. Focus op het creëren van meer dynamische content voor een unieke ervaring. Probeer kinderlijke verbazing op te wekken.
  17. Om mannen te bereiken, richt je je vooral op 1 emotie: vreugde.
  18. Vrouwen ervaren meer complexe emoties dan mannen. Zij zijn ontvankelijk voor de betrouwbaarheid die een autoriteit uitstraalt.
Blogging

Framing

Meer manieren om de aandacht van lezers te trekken biedt Dick van der Vaart op Frankwatching.

Met “Framing” bijvoorbeeld roep je associaties op, die kunnen werken als “bewijsmiddel”. Zo kun je droge technische specificaties van een auto opnoemen, maar je kunt ook die auto in verband brengen met een scène uit een spannende film waar met diezelfde auto prachtige stunts worden uitgehaald.

Doutzen Kroes

En zo kan een campagne extra uitstraling krijgen, zodra een bekend gezicht eraan verbonden is. Een bekend fenomeen in de reclame en de PR.

Dick van der Vaart wijdt op Frankwatching uit over “preventie” en “promotie”. Voor wie geïnteresseerd is zijn de bevindingen, lees vooral zijn diepgaande analyse over contentframing.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.