Ben jij ook zo nieuwsgierig naar 3D printing?


3D geprinte auto
3D geprinte auto
foto want.nl

Gefascineerd ben ik. Door een hype. 3D printing. “De 3D-printer is een unieke uitvinding die, eenvoudig gezegd, elk product kan printen”, zo omschrijft Bas van de Haterd.

En ik maar denken, dat het een nieuwe ontwikkeling is: bestaat het al meer dan 20 jaar! Feit is wel, dat de ontwikkeling op een doorbraak staat. Er kan steeds meer en de techniek wordt steeds toegankelijker voor de consument.

Als grote fan van Star Trek doemen bij mij de fantasieën al op van de zogeheten “replicators”, machines die objecten (en zelfs hele maaltijden) recyclen en creëren.

Ook heb ik zo mijn vraagtekens: wat betekent dit voor de waarde die mensen hechten aan spullen? Creëer je zo niet nog meer een wegwerpmaatschappij?

Eerste 3D geprinte jurk
Foto want.nl

Maar waarom ben ik toch zo gefascineerd?
Vanwege de talloze mogelijkheden. Tijdens TEDxNijmegen in de schouwburg dit jaar waar E-patiënt Dave, een oudere man actief in de sociale media en hersteld van nierkanker, vertelde over het inzetten van CAT-scans in combinatie van 3D constructie. Hij meent, dat in navolging van Google Earth je hele lichaam in kaart kan worden gebracht. Niet alleen in 3D, maar ook in 4D. Maatwerk op de productie van medicijnen wordt mogelijk. Nooit meer bijwerkingen, omdat de machine al heeft uitgevogeld waar jij zoal gevoelig voor bent. Toekomstmuziek? Ja, nog wel. Maar voor hoe lang?

zilveren schoen

Googleplus
Dit verhaal maakte mij nieuwsgierig naar 3D printing. Sindsdien ben ik op Googleplus ook aangesloten bij een groep, waar de groepsleden over 3D printing posten. Het is dan ook niet gek, dat ik razend enthousiast werd toen ik een aankondiging in het Technisch Weekblad las over een bijeenkomst over 3D printing. Daar wilde ik naar toe. Helaas zag ik dat bericht pas op het laatste moment: binnen een uur naar Amsterdam is in mijn geval niet zo snel te organiseren. Vooral als er al afspraken op de agenda staan.

Toch een aanleiding om in de materie te duiken. Aan informatie (en desinformatie) geen gebrek. De sprekers van genoemde bijeenkomst hebben gelukkig voldoende gepubliceerd over het onderwerp. En over de bijeenkomst in kwestie is ook een publicatie verschenen (in het Engels) van Jos Wassink.

Samenvatting
In deze nuttige samenvatting lezen we, dat Bart van der Schueren van het Vlaamse bedrijf Materialise op dit moment alleen voor kleine, handzame en persoonlijke dingen nuttig is. Zodra iets groter is dan een tennisbal, moet je wel een hele goede reden hebben om 3D printing te gebruiken. Wilma Koolen-Hermkens van TNO Additive Manufacturing is het met hem eens. TNO verwacht de komende 5 tot 10 jaar grote sprongen te maken in het onderzoek naar de toepassing van meer materialen, het mixen van materialen en het vergroten van de objecten die geproduceerd kunnen worden.

Bas van de Haterd
Ik noemde hem al eerder: Bas van de Haterd. Bij mijn weten niet aanwezig bij de bijeenkomst in Amsterdam. Hij schreef enkele weken eerder over 3D printing. Een helder en toegankelijk stuk, lekker leesbaar en met de nodige humor. Dat is wel besteed aan Bas van de Haterd. Hij verwacht een nieuwe Industriële Revolutie en hij voorziet dat patenten waardeloos worden. Een economisch doemscenario misschien, maar de keerzijde is dat het voor de consument goedkoper wordt om bijvoorbeeld reserveonderdelen te printen.

Overigens zijn de reacties onder het artikel van Bas van de Haterd ook interessant om te lezen. Jammer genoeg zijn ze anoniem en gaat het vooral om een steekspel tussen schrijver en degene die reageert.

Industriële ontwerpers en kunstzinnige vormgevers
Even terug grijpend op het artikel van Jos Wassink. 3D printing is voorlopig vooral voor (industriële) ontwerpers en kunstzinnige vormgevers goed toe te passen. Voor andere toepassingen is, zoals gezegd, nog veel onderzoek noodzakelijk. Het grappige is, dat ik op mijn tweets een reactie kreeg van een volger die mij wees op het volgende artikel.

Zelf printen en ontwerpen bij 3D Atelier en FABLAB
Vanaf 8 juni strijkt het 3D Atelier neer in Arnhem, waar tot 27 juli 2013 mogelijk is je eigen 3D ontwerp te maken en te printen. Vandaag, 6 juni, is de feestelijke opening in gezelschap van burgemeester Pauline Krikke.

spalk
3D geprinte spalk
Foto want.nl

Meer leesvoer?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.