Opvallende internettrend in informatiecocktail: 3D printing


3D printing

Dit is een poging een voorspelling te filteren uit de artikelen over technologische trends voor 2013, lettend op de publicaties van toonaangevende websites die schrijven over ontwikkelingen op het vlak van Sociale Media.

En wie weet: even schudden en er komt een steekhoudende conclusie uit.

Het is natuurlijk een kunst om informatieve teksten zo te mixen, dat er niet alleen een smaakvolle cocktail ontstaat maar ook een helder destillaat.

Publiekstrekker Grumpy Cat

Interactief festival
Zo is Pelpina Trip van Frankwatching naar het interactieve festival SXSW in Austin Texas geweest voor de laatste technologische snufjes en internettrends. In haar artikel een aantal ontwikkelingen:
1. Meer aandacht voor hardware en gadgets
2. Privé sociale netwerken, zoals Between.
3. Videoblogging
4. 3D printing
5. En heel grappig: Grumpy Cat

Het merendeel van bovenstaande opties komt ook terug in andere artikelen. Zo belicht High Tech Campus 3D printing. In dit laatste artikel een uitleg over wat het inhoudt en hoe het werkt.

De meest opmerkelijke toepassingen van 3D printing, zo voorspelt High Tech Campus, zijn te verwachten in de medische wereld. Iets wat ook tijdens de TEDxNijmegen-conferentie aan de orde kwam op maandag 8 april.

Terugkomend op High Tech Campus uit Eindhoven: daar komen de volgende technische ontwikkelingen aan de orde:

 1. Slimmere, groenere en schonere mobiliteit: sensoren in auto’s kunnen files voorkomen of verminderen.
 2. Het persoonlijk monitoren van je lichamelijke gesteldheid aan de hand van apps op je mobieltje.
 3. Draagbare, intelligente en flexibele elektronica: ook hierbij verwacht High Tech Campus een belangrijke bijdrage aan de ontwikkelingen op medisch gebied. Cool!
 4. En een al eerder veel gehoord onderwerp in het rijtje van te verwachten technologische ontwikkelingen is “veiligheid”. Het versleutelen van data, voordat het verstuurd wordt naar de “Cloud”, kan op allerlei manieren. Intrinsic ID specialiseert zich daarin en heeft relatief goedkope oplossing gevonden voor hardware: Saturnus®.
Flexibele, draagbare, intelligente elektronica

IEEE Computer Society laat 13 technologische trends zien. Niet zo spannend als de bovenstaande trends van High Tech Campus. Veel van de punten zagen we ook al in 2011 of 2012. Ook besteedt IEEE Computer Society aandacht aan het versleutelen van data in de “Cloud” ter beveiliging van privacygevoelige informatie.

 1. De verbinding van apparatuur met het internet.
 2. En ja daar is hij dan: Cybersecurity.
 3. Al geruime tijd een big issue: Big Data. Daaruit filteren wetenschappers en onderzoekers informatie over verschillende onderwerpen, zoals nationale en cyberveiligheid, klinische behandelingen, marketing of crisiscommunicatie.
 4. Cloud Computing in de wetenschap en in apparatuurontwikkeling.
 5. Het mobiel gebruik maken van de “Cloud” zorgt voor een groter bereik van de informatie.
 6. Controle en censuur op het internet.
 7. Interactieve publieke beeldschermen. Denk daarbij aan openbare plekken, zoals musea, bibliotheken of gevels van gebouwen.
 8. Mobiele toepassingen voor de volgende generatie, variërend van het kopen van kaartjes voor de bus of trein, het bestellen van eten, tot het bekijken van video’s of het beluisteren van muziek. IEEE Computer Society verwacht een explosieve groei van mogelijkheden op dit gebied, vooral in de stedelijke gebieden.
 9. 3D technieken en multimedia applicaties, waarbij breder gekeken wordt naar de toepassingen dan alleen naar 3D printing.
 10. Safety-critical systems: vanzelfsprekend is veiligheid (security) belangrijk voor deze systemen.
 11. Betrouwbaarheid. Van toestel, schakelingen, ontwerp tot de rol van software aan toe.
 12. Tastzin bij revalidatie: de terugkoppeling van het gevoel bij het aanraken van dingen kan de revalidatie bevorderen in het geval van het gebruik van protheses.
 13. Het gedeelde geheugen op het niveau van de chip.

Andere inzichten op het vlak van technologische ontwikkelingen en trends zijn te vinden op:


2 reacties op ‘Opvallende internettrend in informatiecocktail: 3D printing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.