Hashtags op Twitter en Facebook


hashtag

Het eerste waarover ik struikelde – toen ik voor het eerst kennis maakte met Twitter – waren die rare tekens, de vele links en de afkortingen, die voor mij de berichten aanvankelijk onleesbaar maakten.

Dat apestaartje kende ik al van e-mail, maar dat gekke hekje (hashtag)? En wat betekent nu weer LOL of #FF? Dat zou ik nóóóit onder de knie kunnen krijgen!

Twee weken later wist ik niet beter.

Hashtag-etiquette-de-dos-en-donts-infographic
Klik op het plaatje voor een betere zichtbaarheid

Nu is het zelfs “hip” om een bar, een winkel of een restaurant te openen met voor de naam het welbekende hekje. En dat hekje is volgens mij ook het meest bekende kenmerk van Twitter naast de beperking van het aantal woorden in een bericht (140) en de snelle verspreiding van het nieuws via deze berichtenservice.

Wat is een hashtag?
Frankwatching brengt op 11 oktober 2013 het blogartikel uit over de Hashtag-etiquette! Daarin een mooie definitie voor de hashtag: “Gebruikers van sociale media zetten het ‘hekje’ in om trefwoorden in berichten te markeren en zo een viraal effect op gang te brengen.” Het artikel geeft en passant ook antwoord op de vraag: “hoe pas je hashtags effectief toe?”.

Hashtags werken als labels, weet Livescience.com te vertellen. Twitter gebruikers kunnen met die hashtags op zoek gaan naar anderen die allemaal over hetzelfde onderwerp twitteren. De hashtag kun je invoeren in het zoekscherm van Twitter om de meest recente tweets op te vragen die dezelfde hashtag gebruiken. Of je kunt op een hashtag klikken en direct een lijst met tweets oproepen.

Veel gebruikte hashtags kunnen in de lijst Trending Topics terecht komen, waar ze eventueel nog meer aandacht krijgen.

Tips
Ondertussen maken naast Twitter ook Googleplus, LinkedIn, Pinterest en Facebook gebruik van hashtags. Facebook is daar onlangs mee begonnen. Vooralsnog werpt de toevoeging van de hashtag op Facebook nog geen vruchten af. Frankwatching geeft tips over hoe het beste om te gaan met hashtags op Facebook:

  1. Plaats de hashtags onder aan het bericht
  2. Doe onderzoek naar de gewenste hashtag
  3. Gebruik niet teveel hashtags
  4. Houd rekening met hoe Facebook werkt: populariteit en relevantie scoren het hoogst
  5. Zoek je eigen hashtag om jezelf te kunnen onderscheiden
  6. Vergeet niet dat facebookers over het algemeen alleen de meest recente berichten en de net gedeelde of met likes bedeelde posts in hun timeline zien. (Edgeranking)

Klik op het onderstaande plaatje om hem te vergroten.

edgerank televizier


7 reacties op ‘Hashtags op Twitter en Facebook

      1. Voor mij idem voor hashtags op Facebook. Dat haal ik dan weer uit dit artikel en zo hebben we er allemaal wat aan. Zo zou het meer moeten zijn denk ik dan.

  1. Dat ‘gekke hekje’ heet trouwens kardinaalteken. Zo’n mooi woord, jammer dat dat niet één keer genoemd wordt in dit blog, noch in de gelinkte artikelen voor zover ik heb kunnen nagaan. Bij dezen dan maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.