Sociale media zakelijk inzetten: ja of nee?


Woordwolk social media trends

Voor sommigen is het gesneden koek: nieuwe media en marketing zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor anderen vormen de Sociale Media nog altijd een mistig gebied, waarop ze alleen maar de weg kwijt raken en het nut er niet van inzien.

Let wel: ik ben geen voorstander van de verheerlijking van Sociale Media. Ik geloof in het nut van Twitter, LinkedIn, Facebook en misschien zelfs Tumblr. Maar ik ben wel zo nuchter om te beseffen, dat het inzetten van de traditionele middelen net zo belangrijk blijven. Ik pleit daarom altijd voor het inzetten van beiden.

Social Media als middel

En vergeet daarbij niet, dat het om MIDDELEN gaat en niet om het doel op zich. Maar misschien is ook dat een open deur. Ondanks dat ik vaak zie, dat veel mensen daar aan voorbij gaan. Maar dat terzijde.

Chester Frazier schrijft in het artikel “5 Reasons Why Clients Are Not Using Social Media” op MarketingProfs Daily Fix Blog het volgende:

“Als ik mijn cliënten vraag, waarom ze niet meer tijd en inspanning wijden aan het bijhouden van de Facebook pagina van het bedrijf, krijg ik meestal deze antwoorden:”

Waarom niet op Social Media:

1.    Onze doelgroep zit niet op Facebook of op Twitter

Meestal hebben ze het dan over 50+-ers. Sinds Frazier Farmville speelt op Facebook, pikt hij dat antwoord niet meer. “I cannot tell you how many Farmville requests I get daily from farmers of all ages”, schrijft hij.

2.    Ik wil dat mijn team zich concentreert om belangrijkere dingen, dan op het spelen van spelletjes op Facebook

Meestal refereert dat antwoord naar het vertrouwen van de baas in zijn medewerkers. Maar Frazier meent, dat het tijd is het personeel te gaan vertrouwen. Zo niet, is het eerder zaak om te kijken naar het personeelsbeleid bij sollicitaties.

3.    We hebben het geprobeerd en het werkt niet

Natuurlijk wijst dat meer op een onjuiste benadering van Facebook en Twitter. Meestal blijkt dan, dat er vooral geprobeerd is te zenden en heeft men niet gereageerd op vragen op Facebook of op Twitter. Interactie is het sleutelwoord! 

4.    We zijn te druk

Waarvoor zijn ze te druk? Te druk om met de klant te praten over wat het bedrijf doet? Want Sociale Media staat gelijk aan “praten” en aan “contact”. Als je het daar te druk voor hebt….

5.    En de favoriet van Frazier: Kun jij dat voor ons doen?

Frazier’s antwoord is te leuk om te vertalen: “If it were to be a product or service I don’t know anything about—for instance a doctor’s office—I could imagine my response to a Facebook wall post:  “My son is sick. What should I do?” My answer: “Ummm, did you try rebooting him?”

Waarom wel op Social Media:

Een ander artikel dat pleit voor het gebruik van Sociale Media voor zakelijk gebruik is:

  • Twitter: gebruik dat gemêleerde, groeiende gezelschap van Perry Vermeulen op Frankwatching: met daarin de uitkomst van een Amerikaans onderzoek, waaruit blijkt, dat Twitter een afspiegeling van de maatschappij is. In Nederland is Twitter sterk in opkomst én zorgt voor veel bekendheid. Perry Vermeulen is er ook een voorstander van, dat bedrijven zich verdiepen in wat er allemaal is aan middelen binnen de Sociale Media, maar ook in hoe ze slim in te zetten voor het bedrijf.

Wellicht dat ik in een volgend artikel meer aandacht besteed aan dit fenomeen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.