Hoe duur is adverteren op social media?


Hoe duur is adverteren op social media eigenlijk? Eens kijken of wij daar antwoord op kunnen geven.

Misschien sta je op het punt te adverteren op social media. Maar laat je je weerhouden, omdat je geen antwoord op je vraag kunt krijgen. Want, hoe duur zijn advertenties op social media?

Hoe duur is adverteren?

Tja, het is maar wat je wil. Marketingbureaus zullen je de vraag terugkaatsen: hoeveel zou je er aan willen uitgeven? Uiteindelijk kun jij pas het antwoord op die vraag beantwoorden, zodra je weet wat het je oplevert. En dat is vaak maar even afwachten. Want garanties zijn er niet.

Hou rekening met het bereik

Net als adverteren in papieren media is het een gok. Het bereik van een krant, magazine of andere uitgave speelt vaak een rol in het bepalen van het wel of niet adverteren in een bepaald medium. En hoeveel je er voor over hebt om erin te adverteren. Ook daar zijn er geen garanties dat je met je advertentie geheid klanten of opdrachtgevers krijgt.

Papieren media in een rek bij de kiosk.

Ook op radio of televisie draait het vaak om het bereik van het medium. Maar zijn de kosten daar ook heel veel hoger dan voor het adverteren in papieren media.

Adverteren op social media is goedkoper?

Adverteren op social media:

  • kan goedkoper uitpakken.
  • heeft vaak een groter bereik.
  • biedt dankzij de inrichting van de advertentietools meer mogelijkheden voor het doelgericht adverteren op de doelgroep die je wilt bereiken.

Dat is een groot voordeel boven radio en televisie of boven de papieren tegenhangers.

Waar zit jouw doelgroep?

Want de hamvraag is: waar bevindt jouw doelgroep zich? Ook binnen de sociale media heb je diverse netwerken die zich richten op verschillende doelgroepen. Eerder verscheen er al op deze website een blogverhaal over het vinden van doelgroepen. Voor de juiste keuze van het juiste platform lees je dus eerst Vind je doelgroep op social media.

Waaruit bestaat jouw gewenste klantenkring?

Maar voordat je je doelgroep gaat zoeken, zul je eerst moeten weten wie tot jouw gewenste klantenkring behoort. Daarvoor kun je naar dit blog uitwijken.

De keuze van het medium

Heb je aan de hand van je doelgroepbepaling uit kunnen vinden op welk social medium je wilt adverteren? Ben je al langer bezig te posten op een bepaald medium? Probeer dan op dat medium te adverteren.

Kom je er niet uit? Ga dan eerst terug naar de basis (link naar vorig artikel: de basis voor adverteren op social media).

Wat zijn de kosten van advertenties op social media?

En dan terug naar de oorspronkelijke vraag: wat zijn de kosten van advertenties op social media? Dit is het antwoord van een onbekende schrijver op de website van Nutshell: “Gemiddelde prijzen voor social media adverteren kunnen variëren van $15 tot $200 per dag tot $450 tot $6.000 per maand voor het beheren van een account (betaald aan uw bureau of consultant), met maandelijkse advertentie-uitgaven variërend van $200 tot meer dan $50.000 (betaald aan advertentienetwerken).”

Vier euromunten die op tafel vallen.
Foto door Pixabay op Pexels.com

Over het algemeen is het vooraf onduidelijk wat een advertentiecampagne je gaat kosten. Wel las ik onlangs, dat het heel normaal is om te beginnen met een startbedrag van 15 euro per dag.

Afhankelijk van

De kosten zijn volgens deze schrijver afhankelijk van:

  1. Het gekozen sociale-mediaplatform
  2. De branche
  3. De keuze voor een sociaal reclamebureau

Daar kan ik nog aan toevoegen:

  1. De waarde die het social media netwerk hecht aan jouw account.
  2. Hoeveel volgers heb je al?
  3. Hoe vaak post je al?
  4. hoeveel interactie heb je met volgers, vrienden en toevallige “voorbijkomers”?
  5. en hoeveel succes hebben je posts op het medium?)
  6. M.a.w. hoe sociaal en succesvol ben je al op het medium?
  7. De keuze van het social media netwerk: zo zijn Instagram en Facebook goedkoper dan bijvoorbeeld Google of LinkedIn. Vraag je wel af welk platform voor jou het meest nuttige is!
  8. Welk bereik wil je hebben met je advertentie? Regionaal? Landelijk? Wereldwijd?
Veilinghamer
Foto door Sora Shimazaki op Pexels.com

Mijn ervaring met adverteren op social media

Mij is bovendien altijd bijgebleven dat adverteren op social media te vergelijken is met een veiling. Die social media veiling hou je in de gaten via de statistieken binnen de advertentietool van het medium. Die geven namelijk aan of jouw bod op een advertentie (lees: het geld dat je uitgeeft aan een advertentie) hoger of lager ligt dan die van je concurrent. Het is de kunst om iets boven het bedrag van je concurrent te “bieden”, zodat de voorkeur van de advertentietool valt op jouw advertentie. Hou daarbij je statistieken en de “veiling” regelmatig in de gaten. Daarmee kun je je biedingen steeds opnieuw aanpassen en richten.

Medium kiezen

Bij het kiezen van een online medium is het goed rekening te houden met een aantal zaken. Zo is LinkedIn duurder dan Facebook en Instagram. Ook op Google kunnen de kosten flink uit de hand gaan lopen. Het monitoren van je advertentie(s) is dan ook belangrijk. Zo houd je goed in de gaten wat je kosten zijn. En kun je je resultaten in goede banen leiden.

Facebook

Vorig jaar was adverteren op Facebook opeens minder gunstig, omdat advertenties niet meer zichtbaar werden op apparatuur van Apple. Volgens mij is dat probleem ondertussen opgelost. Maar helaas ligt daar niet mijn expertise. Voor vragen hierover verwijs ik meestal naar anderen uit mijn netwerk. Wil je weten wie dat zijn? Neem dan vooral contact met mij op.

Afwegingen

Google advertenties hebben een goed bereik over een groot gebied. En LinkedIn is natuurlijk voor B-2-B adverteren interessant. Facebook kan interessant voor je zijn vanwege de samenwerking met Instagram. X, voorheen Twitter, is minder interessant geworden voor adverteerders vanwege de grilligheid van het medium. Op YouTube betaal je per weergave en je bepaalt zelf hoeveel je totaal kwijt wilt zijn aan de campagne. Dat laatste is overigens ook mogelijk op de andere sociale media.

Andere mogelijkheden om op te adverteren zijn SnapChat, TikTok of WhatsApp. Je ziet het, de keuze is reuze. Al met al blijft het moeilijk om een geschikt medium te kiezen. Vooral als je niet weet waar je de juiste mensen bereikt. Doe daarom gedegen marktonderzoek, voordat je aan adverteren begint.

Scoren

Of een advertentie goed scoort hangt bovendien af van een aantal zaken:

  1. De kwaliteit van de tekst.
  2. Afbeelding of video.
  3. Zoekwoorden.
  4. De interesse van je beoogde doelgroep.
Uitleg CPC = kliks, CPM = vertoningen CPA = acquisitie

Afrekenmodellen

Bovendien zijn er verschillende afrekenmodellen waar je rekening mee moet houden:

  • Kosten per klik (CPC): daarmee genereer je verkeer naar je website, want een geïnteresseerde klikt op je advertentie om het aanbod te zien.
  • Kosten per duizend vertoningen (CPM): je betaald om gezien te worden niet om resultaat te krijgen. Dat resultaat krijg je pas als je een goede advertentie in elkaar hebt gezet die tot actie aanzet. Deze optie werkt het beste als je werkt aan je merk (branding). Iedere vertoning kost je dan geld, wat niet wil zeggen dat de potentiële klant de advertentie ook echt bewust gezien heeft.
  • Kosten per acquisitie (CPA): je betaalt pas als je ook echt iets verkocht hebt. Dit is een dure variant van adverteren, maar beperkt het risico dat je geld uitgeeft aan een advertentie die niet tot aankoop leidt.

Meer lezen over de kosten van advertenties op social media?

Hieronder vind je de linkjes naar blogartikelen die ingaan op de kosten van social media advertenties. Voor als je wat dieper in wilt gaan op de materie.

Heb je hulp nodig bij het adverteren? Neem dan contact met mij op. Dan kijken we in hoeverre ik je kan helpen.


Een reactie op “Hoe duur is adverteren op social media?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.