Van Twitter tot X


De ommezwaai van Twitter tot X is volop in het nieuws geweest. Wat is er eigenlijk veranderd sinds de ommezwaai van het medium? En waarom heeft Elon Musk het besluit genomen de naam te veranderen?

Tekstbureau Formule M bestaat 12,5 jaar. Op Twitter ben ik met mijn bedrijf al 13 jaar actief.

Twitter en ik

Voor mij voelden de korte berichten met linkjes naar blogs en artikelen prettig. Natuurlijk moest ook ik eerst wat vooroordelen opzij schuiven, voordat ik door had hoeveel waarde het netwerk voor mij kon hebben. Ik merkte dat ik gemakkelijk de scheldpartijen, domme uitingen en banaliteiten kon omzeilen. Eigenlijk heb ik nooit last gehad van berichten die in mijn tijdlijn storende informatie gaven, nep nieuws of bedreigingen. Ik kreeg ze niet te zien. Gewoonweg omdat ik die “tweeps” uitkoos om te volgen waarbij ik mij senang voelde en waar ik waardevolle informatie kon vinden.

Pop Art illustratie van wanhopige blonde vrouw die denkt: "Ik weet het niet. Is het echt of is het nep?" (vrij vertaald)
Maker: Jacquie Boyd | Bronvermelding: Ikon Images
Auteursrecht: Jacquie Boyd / Ikon Images / NTB
Maker: Jacquie Boyd | Bronvermelding: Ikon Images
Auteursrecht: Jacquie Boyd / Ikon Images / NTB

Misschien heb ik geluk gehad. Anderzijds, ook in het echte leven probeer ik dat soort storende factoren te mijden. Lukt niet altijd, natuurlijk. Maar het helpt als je de problemen niet opzoekt.

De geschiedenis van Twitter

Ik ben laat ingestapt op Twitter. De “sociaalnetwerksite”, zoals Wikipedia het medium betiteld, bestaat namelijk al sinds 2006. Opgezet als onderzoeksproject maakte het door de jaren heen een grote groei door en werd wereldwijd omarmd en verguisd. Wikipedia vertelt haarfijn wat er door de jaren heen aan schandalen, hypes en incidenten zijn geweest in binnen- en buitenland.

Ontwikkelingen

Een greep uit de ontwikkelingen:

  • Journalisten vonden op een gegeven moment ook hun weg naar het netwerk, net zoals politici.
  • En lange tijd kon je de hulpdiensten bijna op de voet volgen naar het adres waar een calamiteit zich afspeelde. De privacywet bracht daar een einde aan.
  • Maar nog altijd zijn de natuurrampen en het nieuws “In Real Time” (IRL) te volgen.

Van 140 naar 280 naar 10.000 tekens!

Tja, reuring op Twitter is bijna normaal geworden. Als we het bij het medium zelf houden zijn er sinds de oprichting diverse veranderingen geweest:

  • Zo veranderde op veler verzoek de hoeveelheid tekens die je kon tikken in een bericht van 140 naar 280.
  • Niet zo lang geleden werd het zelfs mogelijk langere teksten rechtstreeks in een post te typen. Want betalende gebruikers met een Twitter Blue abonnement mogen sinds kort maar liefst 10.000 tekens plaatsen.

Van Twitter tot X

In juli liet Twitterbaas Elon Musk weten, dat het blauwe vogeltje zou verdwijnen. In een week tijd verdween het kwetterende beestje inderdaad. “Uit het nest geduwd door niet meer dan een X”, aldus Jeroen Rottiers op de website van ITDaily. Mooie beeldspraak overigens! Eind juli, begin augustus veranderde op mijn smartphone zelfs het logo van de app in de fameuze X.

De vooraankondiging van Elon Musk over de verdwijning van de blauwe vogel. "Binnenkort nemen we afscheid van het merk Twitter, en in etappes van alle vogels." (vrij vertaald)
Ook directeur Linda Yaccarino sluit de volgende dag aan met: "X is een feit. Laten we ervoor gaan." (vrij vertaald) Op de afbeelding het nieuwe logo tegen een zwarte achtergrond.

Posten in plaats van tweeten?

Opeens konden we niet meer “tweeten”, maar moesten we “posten”. Alhoewel het medium zelf nog niet helemaal klaar was met het doorvoeren van de huisstijl op het eigen platform. Getuige de knop onder mijn aankondiging van het 13-jarige jubileum.

De afbeelding die X, voorheen Twitter, levert bij het 13-jarige jubileum van Formule M. Met daaronder de knop met "oude" tekst: "Tweet dit!"

Commerciële ramp

Voor X, voorheen Twitter, is alle onrust en commotie niet zonder gevolgen. In feite is het een commerciële ramp voor het netwerk en voor de overgebleven adverteerders. Waarvan er overigens steeds minder overblijven. Elon Musk heeft zelf al op Twitter, oeps X, toegegeven, dat de inkomsten uit advertenties met maar liefst 50 procent verminderd zijn. Zo beweert althans de website Adformatie.

Waarom werd Twitter X?

Musk wil van Twitter een super app maken die te vergelijken is met WeChat uit China. Een app waarin je alles online kunt doen. Podcasten, winkelen, video’s bekijken en zelfs bankzaken regelen. De keuze voor de letter X zijn uitgebreid uitgelegd en uitgediept op basis van de psychologische duiding van Elon Musk in de artikelen die je vindt onder de linkjes. Op mij komen de analyses een beetje over als psychologie van de koude grond, maar er zou wel degelijk een kern van waarheid in kunnen zitten. Lees zelf en trek je eigen conclusies!

Adverteerders terugwinnen?

Wat betreft het verlies aan adverteerders heeft X al stappen gezet om daar verandering in aan te brengen. Begin augustus kondigde het medium aan merken bescherming te bieden tegen afbreuk van hun reputatie. Daarvoor is een speciale technische tool ontwikkeld die voorkomt dat hun advertenties op websites of in andere content terechtkomen die de reputatie kunnen schaden. Denk aan:

  • opruiende berichten
  • seksueel getinte posts
  • obsceniteiten
  • spamberichten
  • uitingen over drugsgebruik

Of dat voldoende is om de adverteerders terug te laten keren en het vertrouwen weer terug te winnen, is de vraag. Vooralsnog zijn er bovendien nog twijfels onder potentiële adverteerders over het bereik van X.

Meer lezen?

Wie meer wil lezen over dit onderwerp, lees:


Een reactie op “Van Twitter tot X

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.