Snapchat gevaarlijk?


Snapchat seconden instellen

Privacy, privacy, privacy. Snapchat zou wel eens een inbreuk kunnen betekenen op je privéleven. En dat kan vooral gevaarlijk zijn voor jongeren.

Al vanaf het begin – Snapchat is ontstaan in 2011 – zijn er berichten over het lekken van databestanden, sexting en andere gevaren rond het medium. Maar goed, die geluiden gaan en gingen ook op voor Facebook, Twitter en Google.

Snapchat Phishing

Onlangs berichtte Nu.nl nog, dat de gegevens van Snapchat medewerkers op straat lagen na een “phishing”-aanval. De directie van Snapchat bracht daarna snel naar buiten, dat de gegevens van de gebruikers van het medium veilig waren.

Volgens de Telegraaf is de chatdienst gehackt. Het is maar een voorbeeld van de gevaren van sociale media. Voordat je het weet liggen je privégegevens op straat. Vooral voor jongeren is het belangrijk, dat zij zich bewust worden van wat zij delen op het internet, wat voor gegevens zij doorgeven of van wat voor foto’s en filmpjes zij laten zien.

Ook ik betrap mijzelf erop, dat ik soms te weinig besef wat de andere kant van de medaille kan zijn, mocht het een keertje misgaan. Dat besef is gegroeid sinds ik een keer bij een debat van de Nederlandse Vereniging van Journalisten ben geweest over #vergeetrecht: het recht om gegevens van het internet te laten verwijderen.

SnapChat voorwaarden

Terugkomend op Snapchat en de vraag hoe gevaarlijk dit medium is. In december 2015 veranderde Snapchat de voorwaarden. Als je die niet accepteert, kun je niet meer op Snapchat. Als je de nieuwe privacy policy wel accepteert, mag Snapchat je gegevens ook delen met derden, zoals bedrijven en zakenpartners. Maar of die wetenschap jongeren (of mijzelf) zal weerhouden dit medium te gebruiken?

Screenshot

Snapchat screenshots

Het blogbericht op newsmonkey.be waarschuwt er bovendien voor, dat het nog altijd mogelijk is je zogenaamde “privé-foto’s” vast te leggen via een screenshot of bepaalde applicaties. Nog een reden wellicht om voorzichtig te zijn met wat je post op Snapchat.

Rutger Otto legt op Iphoned.nl zelfs uit hoe dat moet:

 1. Wil je een Snapchat bewaren, veeg dan op het scherm van onder naar boven.
 2. Open het bedieningspaneel (zie foto), kies het vliegtuig-icoon en schakel daarmee de vliegtuigmodus van je telefoon in (je gaat dus offline).
 3. Veeg je het scherm van het bedieningspaneel omlaag en maak een screenshot met je iPhone. (homeknop en powerknop samen indrukken)
 4. Na de screenshot zoek je het ‘cameravenster’ van Snapchat op en klik je op het spookje bovenin.
 5. Kies het tandwiel (instellingen) tik op ‘Uitloggen’.
 6. Druk twee keer op de homeknop, veeg Snapchat naar boven en sluit zo de app.
 7. Zet de vliegtuigmodus uit en je wifi weer aan. Als je Snapchat opnieuw opent zie je de foto die je net hebt vastgelegd zonder dat te zien is, dat je hem al geopend hebt. Daardoor weet niemand, dat je de foto gezien hebt of dat je een screenshot gemaakt hebt.

Sexting op SnapChat

Het bovenstaande speelt een grote rol bij de vaak traumatiserende ervaringen van jongeren, die op zoek zijn naar hun eigen seksuele grenzen. En daar soms ruimschoots overheen gaan op momenten dat ze op zoek zijn naar aandacht en liefde.

Even een zoektocht op Google op het woordje “sexting” en de links schieten over het scherm. Het is misschien flauw om het item “hot” te noemen, maar het is een veelbesproken thema. Een greep uit een aantal blogtitels:

 1. Spuiten en Slikken lanceert sexting campagne
 2. Braboneger bindt strijd aan met sexting
 3. ‘Sexting oké, maar doe het wel veilig’
 4. Sexting legaal in Amerikaanse staat

Sexting op andere sociale media

Niet alle blogs verwijzen naar specifiek Snapchat. Sexting is dan ook een probleem wat op alle sociale media speelt. Het nadeel van Snapchat is, dat het medium de illusie wekt vluchtig te zijn en dus niet blijvend. Echter, met de mogelijkheid in het achterhoofd dat de snelle plaatjes voor eeuwig vastgelegd kunnen worden via bovenstaande methode, kan iemand pijnlijk uit de droom gehaald worden, zodra het tegendeel van die illusie bewezen wordt.

Eerder verschenen van mij over Snapchat deze blogs:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.