Wat zijn web analytics?


Webanalytics Meten Analyse DoelenWeb analytics staan voor het meten, verzamelen, analyseren en rapporteren van webdata van websites ten behoeve van het begrip en het optimaliseren van het gebruik van internet. Aldus Wikipedia.

“Web analytics can tell us where you are, which website you have linked to us from, how long you have been reading this – even how far down the page you have got”, zo beschrijft de BBC op haar website. In vier video’s legt de Britse omroep uit de wat web analytics zijn, hoe de omroep ze gebruikt, hoe de journalistiek de cijfers, die web analytics kunnen opleveren, kan gebruiken en wat de betekenis is van het gangbare jargon binnen de web analytics.

Mijn conclusie na al die informatie is het volgende:

Web analytics

  • Zijn niet alleen nuttig als instrument voor het meten van webverkeer.
  • Maar ook inzetbaar als instrument voor het bedrijfsleven en marktonderzoek.
  • En ook om de effectiviteit van een website te beoordelen en te verbeteren.
  • Ze geven bovendien informatie over het aantal bezoekers van een website en het aantal pageviews.

Web analytics toepassingen

  • kunnen bedrijven ook helpen bij het meten van de resultaten van de traditionele print of uitgezonden reclamecampagnes.
  • Ze helpen bij het inschatten van het verkeer naar een website na de lancering van een nieuwe reclamecampagne.

Webanalytics en Google

Een webanalyse kun je op verschillende manieren uitvoeren. In WordPress zit al een mogelijkheid om je statistieken te volgen. Heb je een ander content management systeem voor je website, kun je bijvoorbeeld Google Analytics instellen voor je site. Hoe dan ook, het draait altijd om de volgende vragen:

  • Wie bezoekt jouw website?
  • Hoe komen bezoekers op je website? (zoekwoorden of keywords)
  • Waar komen je bezoekers vandaan?
  • Wat vinden je bezoekers interessant op je website?

Webmaster Tools

Marketeers willen vaak een stapje verder gaan in hun onderzoek. Zij gebruiken verschillende tooltjes of bekijken en interpreteren de statistieken via Google Analytics. Jasja ter Horst zoomt op Frankwatching in op Google Webmaster Tools (GWT) voor het zichtbaar maken van de resultaten van de inzet van bepaalde sleutelwoorden op je website. Succesvolle keywords, dat spreekt vanzelf lijkt mij, kunnen vaker ingezet worden om meer bezoekers aan te trekken.

De benaming van Webmaster Tools is ondertussen veranderd in Google Search Console. Deze service kan je helpen bij het verbeteren van de website. Want hij geeft niet alleen inzicht in de statistieken, maar geeft ook aan wanneer er bepaalde onderdelen niet goed zijn ingesteld en wat eraan veranderd moet worden.

Technologische veranderingen

Ook webanalyse is, zoals te verwachten is, onderhevig aan de technologische veranderingen die door de tijd heen plaatsvinden. Zo zijn we de laatste jaren gaan “swipen”, zijn “sliders” erg in geraakt, terwijl de webanalysetools voor een groot deel nog gebaseerd zijn op het aloude “pageviews” en “bezoekers”-aantallen. Zo stelt Martijn van Vreeden op Marketingfacts.

Web analytics tools

Een van de tools, die Van Vreeden noemt in zijn artikel, is Heap Analytics. Kijk naar zijn blog op Marketingfacts voor meer informatie over web analytics tools.


Een reactie op “Wat zijn web analytics?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.