Wel of niet zakelijk Facebooken in 2015?


Sociale netwerken

Hoe moeilijk het is voorspellingen te doen over de ontwikkeling binnen de sociale media in het volgende jaar, blijkt wel uit de voorspellingen van 2014. Begin 2014 voorspelden bloggers de teloorgang van Facebook. Niets bleek minder waar!

De jeugd keerde (volgens de blogberichten) begin van dit jaar Facebook massaal de rug toe, vanwege het toenemende aantal ouders, dat hun kroost zou “controleren”.

Door het jaar heen zette Facebook een aantal veranderingen door die de privacy van de gebruikers aan zouden tasten. Ook een reden om massaal accounts op te zeggen. Aldus de berichtgeving gedurende 2014…

Infographic gebruik sociale mediaFacebook

Desondanks groeit Facebook met de dag. In dollartekens, maar ook in het aantal gebruikers. Dat is in ieder geval de conclusie van Ryan Holmes, een directeur van Hootsuite. Hij blogt op mexico.cnn.com over de mogelijke toekomst van de sociale media in 2015.

Ontwikkelingen

Hij constateert bovendien het volgende met betrekking tot de ontwikkelingen op het gebied van sociale media:

  1. De sociale media ruiken geld: Facebook en Twitter gooien zich op de advertentiemarkt en via Messenger kunnen gebruikers gratis betalingen naar elkaar overmaken of hun betaaltegoed opwaarderen. Wat Facebook uiteindelijk doet met de gegevens van de gebruikers die gebruik maken van deze service is vooralsnog onduidelijk. Alhoewel Holmes vermoedt, dat de gegevens gebruikt worden om meer adverteerders te trekken of wellicht ook om te concurreren met Visa of Mastercard.
  2. De opkomst van nieuwe netwerken: denk aan Ello, Bebo, Path.
  3. Aankoopknop op FacebookTwitter en Facebook experimenteren met de “buy”-knop
  4. Slimme apparaten worden steeds socialer: goedkope sensoren zorgen voor een explosie aan slimme apparaten, die draadloos data doorsturen naar het internet.
  5. De illusie van privacy in de nieuwe netwerken: als reactie op de verminderde privacy op Facebook zijn er een paar nieuwe netwerken ontstaan, die die privacy meer pretenderen te beschermen. In hoeverre dat bewaarheid zal worden, betwijfelt Holmes. Hij wijst op de schandalen rond SnapChat, waar privéfoto’s toch op het internet blijken te zijn opgeslagen.

Het bericht van Holmes vindt navolging in de blog van Augusto Baldi op incubaweb.com met dezelfde punten als hierboven, alleen wat bondiger verwoord.

Onderzoek

Fabián Herrera baseert zich in zijn blog op een onderzoek van Forrester Research. Hij signaleert, dat de ontwikkelingen in de sociale media niet meer zo snel gaan als voorheen. Dat heeft mede te maken met het wantrouwen, dat ontstaan is vanwege de privacyschendingen en de strengere regelgeving.

Forrester Research concludeert, dat veel bedrijven zich werpen op de sociale media, maar daarbij vaak niet de juiste keuze maken voor het voor hen meest bruikbare kanaal.

Exclusief forum

Wat wellicht beter werkt, is het uitnodigen van trouwe klanten op een exclusief forum, bijvoorbeeld een beschermde Facebookgroep. Waar je clientèle informatie kan krijgen om vrijelijk als ambassadeurs te verspreiden binnen het eigen netwerk. Dat zorgt voor een groter bereik en via mond-tot-mond reclame komen mogelijkerwijs nieuwe klanten binnen. Want dat is de kracht van een ambassadeur, die voor jouw bedrijf spreekt.


2 reacties op ‘Wel of niet zakelijk Facebooken in 2015?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.