Iedereen kan schrijven. Het is toch niet zo moeilijk een tekst in elkaar te flansen? Je schrijft toch gewoon op wat je denkt?
Ja, je raadt het al. Hier volgt een betoog om het bovenstaande te ontkrachten. Een tekstschrijver doet meer dan alleen maar schrijven.
Hiervoor heb je een tekstschrijver nodig!
Die let namelijk onder andere op:
• Goed Nederlands
• De structuur / opbouw van een tekst
• De logische samenhang van een tekst
• Voor wie is de tekst bedoeld?
• Wat willen we met de tekst bereiken?
Ik noem dat: “Het boetseren van tekst.” Want schrijven is schrappen, schaven, ordenen en modelleren. Eigenlijk ben ik een beeldhouwer van het geschreven woord.
Zoekmachinevriendelijk schrijven
Tegenwoordig komt er nog meer bij kijken. Schrijven voor het internet is namelijk een vak apart. We hebben allemaal wel eens gehoord van zoekmachinevriendelijk schrijven (SEO).
Marieke van Doggenaar verwoordt het belang van een tekstschrijver in “5 redenen om de tekstschrijver eerder te bellen” en zegt daarmee eigenlijk hetzelfde wat ik hierboven al beweerd heb. Ik parafraseer hieronder de 5 opgesomde redenen:
- De tekstschrijver weet hoe de media werken
- Een schrijver stelt de juiste vragen
- Professionele schrijvers weten hoe ze tekst structureren
- Rekening houden met de doelgroep (de lezer) is ook belangrijk
- Tekstschrijvers weten de weg om informatie te vergaren
Interview
Inderdaad. Daarom neem ik mijn opdrachtgevers graag bij de hand tijdens een kort interview. Ik probeer de ander te doorgronden en diens drijfveren te ontdekken. Simpelweg vragen naar hoe, wie, wat, waar en waarom. De fundamentele vragen inderdaad.
En uit de woordenbrij en de verschillende gedachtespinsels die rode draad proberen te ontwarren, zodat ik tot de kern komen van wat mijn opdrachtgever precies wil bereiken met een tekst. Of dat nu een folder, artikel, webtekst, nieuwsbrief, persbericht, scriptie of brief is.
Mijn werkwijze is verder dezelfde als die van Rob Steijger, zoals hij die beschrijft in “Schrijven in drie fases”:
- Ik schrijf op wat ik wil zeggen (fase 1)
- Enige tijd later lees ik over wat ik heb opgeschreven (fase 2)
- De taalkundige toets (fase 3)
Tips voor eindredactie van je teksten
Na jarenlange ervaring vind ik het prachtig, dat ik nog altijd kan leren van een ander. Andreas Bouman geeft een paar goede tips in zijn blog “Hoe voorkom je eenvoudig vervelende tikfouten”:
• Kijk je tekst na in een ander lettertype.
• Verander de lettergrootte bij het nakijken.
• Leg je tekst weg en controleer op een later tijdstip. (oh ja, die kennen we!)
• Print de tekst uit.
• Lees de tekst rustig hardop.
Dit zijn vast niet alleen goede tips voor mijzelf, maar ook voor anderen. Doe er je voordeel mee. En als je er toch niet uitkomt… mijn contactgegevens op deze website vermeld.