Hoe maak je een nieuwsbrief?


Nieuwsbrief versturen

Voor wie het een keer zelf wil proberen, geef ik graag tips. Zoals voor als je zelf een nieuwsbrief zou willen maken. Er zijn allerlei manieren om een nieuwsbrief te maken en te versturen.

Je wilt een nieuwsbrief uitsturen aan je contacten, maar je weet niet hoe. Er zijn diverse systemen, waarmee dat kan.

Voorbeelden voor het versturen van een nieuwsbrief

Het kan heel simpel via de post of via de mail. Ouderwets of modern. Hieronder een paar voorbeelden van hoe je dat kunt doen:

  1. Je kunt een adressenbestand aanmaken in Excel en via mailmerge in Word een mailing uitsturen via de mail.
  2. Of je zet je tekst en je plaatjes simpelweg in je mailtje en verstuurt de mail naar je contacten in je adreslijst.
  3. Mailmerge werkt natuurlijk ook goed voor gewone papieren post. Je kunt je mailing dan via “snailmail” versturen. Lekker oldschool!
  4. Je kunt een programma gebruiken voor het versturen van je nieuwsbrieven, zoals Mailchimp, Publisher, Dreamweaver, WordPress of Indesign. Sommige systemen zijn gratis (tot een bepaald maximum aan adressen), voor andere systemen betaal je.
  5. Wil je heel veel nieuwsbrieven versturen, kost dat vaak wel geld. Ook via Mailchimp bijvoorbeeld.

Wat zet je in een nieuwsbrief?

Nu weet je hoe je een nieuwsbrief moet versturen, maar daar gaat natuurlijk wel iets aan vooraf. Voordat je de nieuwsbrief samenstelt, vraag je jezelf af wat erin zou moeten staan.

Een nieuwsbrief bevat:

  1. Tips
  2. Informatie over het bedrijf of over je product / dienst
  3. Informatie over zaken waarvan jij als professional veel van af weet
  4. Links naar je website
  5. En niet te vergeten: de mogelijkheid om je uit te schrijven uit de mailinglist. Dit laatste is zelf wettelijk verplicht. De verzender kan grote problemen krijgen, als hij of zij die mogelijkheid niet biedt.

Nieuwsbrieven hoeven ook niet altijd lang te zijn. Vaak belanden dat soort nieuwsbrieven het snelste in de prullenbak. Duidelijkheid in opmaak, in behandelde onderwerpen en een aantrekkelijke lay-out doen veel voor een nieuwsbrief.

Het uiterlijk van een nieuwsbrief

Soms ontvang ik nieuwsbrieven zonder plaatjes. Het is helemaal afhankelijk van de inhoud of ik ze prettig vind om te lezen. Soms zijn het nieuwsbrieven met alleen maar blauwe linkjes. Die gaan bij mij ongelezen de prullenbak in. Daar krijg ik nou hoofdpijn van. Reclamepraatjes gaan er bij mij ook niet in:

  1. Aanbieding!
  2. Korting!
  3. Gratis! (OK, die wil ik nog wel lezen af en toe)
  4. Wij zijn zo goed in….
  5. Koop dit, koop dat…

Tips voor het versturen van een nieuwsbrief:

  1. Schrijf de mail voor je ontvanger. Beantwoord de vraag: “Wat wil je betekenen voor de ontvanger?” Natuurlijk wil je een boodschap uitdragen of oproepen tot actie. Bedenk echter, dat jouw e-mail bestemd is voor de ontvanger, niet voor jezelf.
  2. Stem je ideale template af voor optimaal resultaat. Gebruik iedere keer de ervaring van de vorige keer tot er een goede template ontstaat. In Mailchimp bijvoorbeeld, kun je aflezen welke links het vaakst zijn aangeklikt. Daaruit kun je aflezen, welke onderwerpen het meest interessant zijn en welke links het beste opvallen.
  3. Meet het resultaat van je (e-)mailing.
  4. Zorg voor herkenbaarheid. Gebruik dezelfde kleuren, hetzelfde logo, dezelfde stijl als op je website en als die van je briefpapier of folders.
  5. Controleer voor het verzenden van de nieuwsbrief op taal-, spel- en tikfouten, slecht lopende zinnen en op niet werkende links. Laat enkele personen je e-mail vooraf lezen.

Twee subtips:

  • Neem alle feedback serieus, ook de kritische feedback.
  • Vraag taaladvies en controleer op nieuwe spelling.

3 reacties op ‘Hoe maak je een nieuwsbrief?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.