De Quick Response code staat beter bekend onder de naam QR code. De vierkante, tweedimensionale “streepjescode”, bestaande uit verschillende vierkante blokjes op een witte ondergrond, is snel decodeerbaar. De toepassing van de code dringt steeds meer door in het dagelijkse leven.
Voor wie dat allemaal al weet, is de toepassing waarschijnlijk ook al gesneden koek. Rebecca Kanne van Dare2Be uit Amsterdam schrijft erover op haar blog en ze laat een paar verrassende voorbeelden zien van toepassingen van de QR code. Haar vraag op Twitter of mensen haar willen laten weten wat voor voorbeelden er nog meer zijn, prikkelt me en ik ga dan ook op zoek.
De link tussen museum en Wikipedia
En ik vind onder andere een Spaanstalig artikel over de symbiose tussen een tentoonstelling in het museum La Fundación Joan Miróen de lancering van de Catalaanse Wikipedia.

Aan de hand van QR codes geplaatst bij kunstwerken op de tentoonstelling kunnen bezoekers meer informatie krijgen over het kunstwerk dat ze voor zich zien. De QR code leidt hen naar de juiste Wikipedia pagina waar die informatie te lezen is. Voor wie interesse heeft in het project in het Engelstalige blogspot artikel “QRpedia use at Fundació Miró. Case Study” staat beschreven wat de uitkomsten zijn van het experiment en hoe het tot stand is gekomen.
QR codes verheven tot kunst
De kunstenares Yiying Lu verbergt QR codes in haar kunst en in portretten van bekende mensen uit de modewereld. Lu is bovendien de ontwerper van de alom bekende Twitter walvis. Zo schrijft Samantha Murphy op Mashable.
QR codes veroveren de wereld
De geblokte “streepjescode” verovert steeds meer de wereld. Op Twitter vind ik twee opmerkelijke voorbeelden daarvan.
Pelle K. (@imPelleK) schrijft bijvoorbeeld:
Apparently it’s ok to have QR codes on tombstones now. If you had to have a QR-code on your tombstone, what website would it take people to?
Rob De Lorenzo (@rdelorenzo) leidt ons met zijn tweet naar een foto:
QR codes are everywhere! Even on fruit! http://twitpic.com/9td4jk
Bizar! Als ik hierover vertel aan iemand, die niets van nieuwe media, Twitter of QR codes afweet, schudt hij slechts zijn hoofd en zegt met enige walging in zijn stem: “Die sociale media, ik vraag mij af waarom mensen zich met zulke onzinnige dingen kunnen bezig houden.” Ik lach. Dat is ook een opinie.
Wat is een QR code?
Achter de QR code schuilt vaak een URL (een webadres) die verwijst naar een website op het internet. De code kan gelezen worden met behulp van de camera op een mobiele telefoon die aan de hand van de foto snel de betreffende website op het internet kan vinden. Tegenwoordig kunnen we de codes ook al scannen en op die manier snel lezen zonder dat er een foto wordt gemaakt met een smartphone. De QR code kan ook worden ingezet voor het snel lezen van e-mailadressen, contactinformatie (vCards), agenda-afspraken, GEO-locaties, sms-berichten, telefoonnummers en teksten (maximaal 7089 tekens). Bovendien gebruiken horecagelegenheden de QR codes om hun websites of menukaart te ontsluiten voor hun gasten. (vrij vertaald vanuit Wikipedia)