Sociale media zijn serious business!


Er lijkt geen ontkomen meer aan: zaken doen en sociale media zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het ondernemersplatform B2B Contact.nl somt maar liefst 18 redenen op voor het gebruik van sociale media voor bedrijven. Die wijsheid haalt het platform weer van Lisa Barone van Smallbiztrends.com.

Lisa Barone

1. Zichtbaarheid: De combinatie van bloggen en het gebruik van social media is dé manier om structureel zichtbaar te zijn voor je publiek. Maak zo je eigen merk!

2. Jij bent een bron: Zet jezelf via social media in de markt als een waardevolle bron van informatie. Alleen zichtbaar zijn is niet genoeg, zorg dat je doelgroep ook echt iets heeft aan het ‘volgen’ van jou als ondernemer/bedrijf. Zet jezelf neer als expert in jouw branche! “Wij vertrouwen degenen die wij kennen en hen van wie we zien, dat zij vertrouwd worden door anderen”, aldus Barone. (vrij vertaald)

3. Het zijn de experts die uitgenodigd worden als spreker voor conferenties, netwerkborrels en andere evenementen. Als jij je via social media als expert kunt neerzetten is dit een logisch gevolg. (Tja, dat moet je dan ook wel willen…) Volgens Barone een snelle manier om zowel snel zichtbaar te worden als betrouwbaar bevonden te worden.

4. Bouw een community! Maak jezelf bereikbaar voor je klanten en doelgroep, en deel informatie. Zo maak je je netwerk sterker. Vind nieuwe connecties, en verbind ook jouw connecties onderling met elkaar. Zorg voor betere en diepere discussies dankzij het toenemende aantal volgers in jouw netwerk.

5. De tijd en de drempel om een gesprek aan te gaan is kleiner dan dat de klant zou moeten mailen of bellen. De klant vertrouwt je eerder, omdat hij je al heeft leren kennen via de sociale media.

6. Je product of dienst in  het voetlicht stellen: Social media zijn ideaal voor discussies over je product of dienst. Je kunt informele tête-à-têtes met je doelgroep en klanten hebben over je product of dienst zonder als een verkoper over te komen. Stel dus vragen en zorg voor discussie. Stuur niet alleen promotionele tweets!

7. Nieuwe prospects en klanten: Zorg dat je merk een deel van de discussie en het totale verhaal gaat worden en mensen merken je vroeg of laat op! De volgers die jouw inbreng waarderen zijn je potentiële klanten in de toekomst.

8. Ontmoet belangrijke mensen uit je branche: Via social media kom je gemakkelijk in contact met andere mensen in jouw branche die social media veelvuldig op een goede manier gebruiken. Leer van deze mensen en kijk waarom hun doelgroep tegen ze op kijkt en klanten zaken met ze doen. “Je lijkt slimmer, als je met slimme mensen het gesprek aangaat”, aldus Barone. Zo creëer je je eigen autoriteit.

9. Mensen doen graag zaken met bedrijven die ze kennen, of nog beter: met mensen die ze kennen. Vertel dus via social media het verhaal achter je bedrijf. Wat maak je mee, en wat zijn de nieuwtjes over jou en je bedrijf? Hierdoor creëer je een emotie die ervoor zorgt dat je klanten zich betrokken voelen bij je succes.

10. Wees een mentor: Je bent natuurlijk niet de enige die social media gebruikt om te netwerken en nieuwe mensen te ontmoeten. Soms zijn er mensen die ook jou willen ontmoeten en dingen van jou willen leren!

11. Verbeter je schrijfvaardigheden: de wereld van social media dwingt je om te informeren, te entertainen en in korte teksten anderen te activeren. En zorgt ervoor, dat je beter nadenkt over wat en hoe je dingen wilt delen.

12. Ontwikkel betere ideeën: Gewapend met blogs, forums en sociale discussies krijg je betere en eerlijke feedback over je ideeën. Sociale media zijn een uitstekende proeftuin voor nieuwe plannen.

13. Sneller netwerken: Via social media kom je op elk moment van de dag direct in contact met mensen overal ter wereld. Vanuit je luie stoel: gratis en direct. Scheelt veel tijd en levert je waardevolle contacten op die je anders nooit had opgedaan!

14. Het vinden van zakelijke partners: Voortbordurend op het vorige punt ‘sneller netwerken’ vind je ook sneller geschikte partners waar je werkzaamheden en kostbare informatie mee kunt delen.

15. Stel je vraag via social media. Er zijn altijd mensen die juist op dat vakgebied kennis van zaken hebben en je even willen helpen. Vaak krijg je direct antwoord en dit scheelt je weer heel veel tijd omdat je het niet zelf uit hoeft te zoeken.

16. Creëer een archief vol met waardevolle informatie (naslagwerk): Social media hebben allerlei tools om interessante artikelen of andere informatie te bewaren.

17. Ontwikkel je eigen (online) bedrijfscultuur: Hoe jij en je bedrijf zich presenteren via social media heeft grote invloed op de ontwikkeling van je (online) bedrijfscultuur.

18. Het vinden van beter personeel, freelancers of andere ondernemers.

Illustratie

Ik voeg hier nog een paar artikelen toe, die het bovenstaande illustreren. Grote bedrijven met succesverhalen vanwege hun slimme gebruik en inzet van sociale media. Geloof het of niet. Doe er je voordeel mee of niet. Voor de sceptici onder ons:

• http://www.marketingfacts.nl/berichten/20120206_interview_de_sociale_strategie_van_klm/?utm_source=twitter.com&utm_medium=tweetbutton&utm_content=Twitter

• http://www.marketingfacts.nl/berichten/20120216_mkbers_zetten_op_sociale_media_in_op_branding_en_sales/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.