Trends in Sociale Media voor 2012


Plaatje van de website van Jeff Bullas
©Jeff Bullas

Van tijd tot tijd ga ik op zoek naar nieuwe informatie over de laatste trends in de sociale media. Ik heb een drietal opsommingen gezien die ik hieronder kort samenvat en vertaald heb in het Nederlands.

Gini Ditrich schrijft in haar blog op spinsucks.com over acht trends in de sociale media.

 1. Rapportage aan alle stakeholders. In sommige landen, zoals Australië, rapporteren bedrijven niet alleen aan investeerders, maar ook aan werknemers, klanten, prospects, invloedrijke opiniemakers et cetera. Dit gaat een grotere tendens worden, vooral als accountants de uitstraling en de bekendheid van het merk gaan zien als bijdrage aan de cijfertjes in de boekhouding.
 2. Sociale Televisie. Met apps, zoals Get Glue, kun je inloggen op een TV-programma. Je kunt dan gesprekken met mensen aangaan over de hele wereld die hetzelfde programma bekijken. Het werkt ook voor films en muziek!
 3. Integratie van alle disciplines. 2012 is het jaar waarin de behoefte om te integreren de boventoon zal voeren. Klantenservice kan zijn werk niet doen zonder met sales te praten. De verkoop zal de hulp van public relations hard nodig hebben. En mobiel kan niet leven zonder marketing. U zult deze disciplines allemaal zien samenwerken.
 4. Resultaten. Het in de vingers krijgen van marketing, productmanagement en basisboekhouding (integratie, integratie, integratie) is een must om effectief je productie om te zetten in harde cash. Doe je dat niet, dan prijs je jezelf uit de markt en zit je snel zonder werk.
 5. E-mail Marketing. Ook al is de roep om de dood van e-mail groot, toch zijn er in 2010 zo’n 107 triljoen e-mails verzonden. E-mail is nog steeds heel efficiënt. Iedereen gebruikt e-mail. (Nog) niet iedereen gebruikt sociale netwerken.
 6. Sociale Handel. Foursquare bijvoorbeeld. Je kunt gevraagd worden bij het inchecken met Foursquare op een bepaalde plek of je de Apple app, wilt gebruiken om te betalen. Je scant met de muis de barcode, je ontvangt een subtotaal en zodra je OK intoetst heb je betaald. Je ontvangt met de elektronische post een ontvangstbewijs. Starbucks doet het ook zo. Volgend jaar zullen we dit meer en meer zien gebeuren.
 7. Nieuwe Sociale Netwerken. Pinterest, bijvoorbeeld.
 8. Van print naar het uitwisselen van Tablets. In 2012 zal dat meer gebeuren. Het is groen, het gemakkelijk. Je kunt via Catalogue al je catalogussen opslaan en naslaan. Bovendien stelt deze app ook andere catalogussen voor, die passen bij je interesses en voorkeuren.

Jeff Bullas signaleert zeven trends in de sociale media. Ze zijn wat minder boeiend en inventief als die Gini Ditrich hier boven opsomt en weerkaatsen de echo van trends uit voorgaande maanden en jaren.

 1. Sociaal Mobiel Met Twitter en Facebook in de hand heb je je netwerk altijd bij je.
 2. GoogleplusSociaal zoeken Google Search, Googleplus en Bing  zorgen er nu al voor, dat YouTube films, Facebookpagina’s en LinkedIn profielen gemakkelijker gevonden kunnen worden.
 3. Geotargeting van Social Media Marketing Foursquare en Google Places vieren hoogtij dankzij de smartphones.
 4. Sociale handel Winkels die niet online te vinden zijn, zullen het merken. Er valt niet op te concurreren tegen de fanpages op Facebook. Stenen winkels die alleen in het echte leven te vinden zijn en niet in een virtuele  omgeving gaan het moeilijk krijgen, zo voorspelt Jeff Bullas.
 5. Social Gaming Voor de Facebookers bekende fenomenen Farmville en Mafia Wars doen het goed. Commercieel en in aantal deelnemers.
 6. Global Magazine Super Blogs De e-papers, kranten op het internet.
 7. Global Micro Niche Business Typisch zakenaanbod voor een kleine markt krijgt nu meer ruimte en bereik via de sociale media. Bleven ze eerst vooral lokaal en beperkt bezig, nu is er de mogelijkheid om meer mensen te bereiken via internet.

Marketingonline is volgens mij de eerste in een rij publicisten, die de  trends opsomt die staan verzameld in het nieuwe Second Sight Yearbook, waarin Trendplatform Second Sight ieder jaar de visies van diverse trendexperts en toekomstdenkers publiceert.

Tot mijn grote verbazing kopieert de Volkskrant gewoonweg het lijstje, als ook andere media die op dat gebied publiceren. Ik neem aan dat Marketingonline gewoon de snelste was die het persbericht zonder veel omhaal het net op heeft geslingerd.

Ik geef hieronder een korte samenvatting van de kopjes. Wie meer wil weten over de inhoud kan natuurlijk naar het artikel Marketingonline of de Volkskrant surfen. Of je kunt het dikke rapport aanschaffen en het rechtstreeks uit de bron te vernemen.

 1. Sacred Economy: Een nieuw wereldbeeld ontstaat
 2. Full Automation: De strijd tussen mens en robot
 3. Flat Society: Hedendaagse individuen bevrijden zich van de hiërarchische systemen die gebaseerd zijn op controle en ongelijkheid.
 4. Radical Transparency:  Tijd voor onthullingen
 5. Cash-less: Nieuwe manieren van betalen
 6. Simplicity as a lifestyle:  Simplicity is hot
 7. Back to Nature: Dat spreekt voor zich, lijkt mij.
 8. Tech in the living room: Vanaf 2012 zal technologie zich steeds meer in de woonkamer afspelen, de televisie zal hoe dan ook geïntegreerd worden met het internet.
 9. Love is a keyword: Persoonlijke aandacht is een sleutelwoord. Weten waar je product vandaan komt, wie het heeft gemaakt en de verbondenheid van die persoon met het product dat is belangrijk de komende jaren.
 10. Grassroots approach: Organisaties  focussen zich op praktische oplossingen en bieden positieve en down to earth producten en diensten aan.
 11. Small-scale Sociale media zullen ons helpen nog kleinschaliger te handelen dan we nu al doen.
 12. Making Worlds Nieuwe werelden creëren. 2012 is het jaar van de nieuwe kansen, met nieuwe ondernemers en nieuwe leiders, met andere vaardigheden en andere competenties.

Laat het allemaal maar op je inwerken. Ik ben bang, dat van de meeste trends er volgend jaar weinig te merken valt. Mensen zijn over het algemeen redelijk conservatief. Voordat bepaalde trends merkbaar zijn, moet er eerst een kleine voorhoede zijn voorgegaan. De grote horde volgt later pas. En in die horde zal niet lang iedereen deelnemen. Want uiteindelijk kiezen we allemaal voor datgene wat het beste bij ons past en waar wij ons persoonlijk lekker bij voelen. Of senang, zoals mijn familie zou zeggen. Dat is in ieder geval wat ik mijn lezers wil meegeven: niets moet, alles mag. Doe alleen dat waar je je goed bij voelt.


3 reacties op ‘Trends in Sociale Media voor 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.