Checklist voor het schrijven van webteksten (infographic)


Sta je op het punt een website te (laten) maken? Weet je al wat erop moet komen te staan? Bekijk de checklist voor het schrijven van website teksten. En stel jezelf een aantal vragen, voordat je aan zo’n klus begint. Deze vragen helpen je bij de ontwikkeling van jouw ideale (bedrijfs-)website.

Allereerst bedenk je in grote lijnen waarover je je bezoeker wilt informeren en wat het doel van je website is. Een open deur? Vast. Maar het zal je verbazen hoe weinig mensen zich met die twee vragen bezighouden.

De eerste vragen

De eerste vragen die je jezelf stelt, zodra je een website wilt maken: 1. Wat wil ik vertellen? 2. Wat is het doel?

Website maken: under construction, werk in uitvoering

Structuur

Aan de hand van de antwoorden op het bovenstaande kun je alvast een kapstokje maken, waaraan je de inhoud van je site ophangt. Bedenk van tevoren een structuur en een menu of inhoudsopgave, zodat je van daaruit rustig kunt invullen. En bepaal de sfeer die de website moet uitstralen.

Vooraf

Stel jezelf vervolgens van tevoren deze vragen:

  • Wil je een zakelijke of juist een website met een persoonlijke inslag?
  • Gebruik je “je” en “jij” of kies je toch voor “u”? (En waarom?)
  • Is er iets wat jou en je bedrijf speciaal maakt?
  • Welke zoekwoorden zijn belangrijk om je website (en dus je bedrijf) te vinden in de zoekmachines?
Sfeerfoto van een homepage van een webshop met modern keramiek.

De doelgroep

Het bovenstaande is natuurlijk ook belangrijk voor je doelgroep: de bezoekers van je website die je ook echt het liefste naar je toe wilt trekken. Probeer je eens te verplaatsen in die ander. En stel jezelf deze vragen:

  • Wie wil je bereiken? Zorg voor een zo goed mogelijke omschrijving van je doelgroep, zodat je precies weet hoe je die mensen kunt bereiken die je wilt benaderen.
  • Waar vind je deze mensen? Denk aan een social media netwerk, een stad of dorp, een land, een branche.
  • Verdiep jezelf in die mensen en lees op social media en fora hoe zij denken en wat zij vinden van jouw soort onderneming. Bestudeer ook de taal die zij gebruiken, zodat je weet hoe je ze kunt aanspreken.
  • Bekijk ook hoe je doelgroep bij jouw soort branche of bedrijf terechtkomt en waar ze in geïnteresseerd zijn.
Onderzoek (microscoop) wat jouw doelgroep (netwerk van mensen) beweegt en raakt (twee handen omvatten een hart)

Wat bied je aan?

Het natuurlijk belangrijk de buitenwereld te laten weten wat je mensen te bieden hebt. Als je een speciale actie hebt bijvoorbeeld of een evenement organiseert, is het goed om dat ook te laten weten. Verder heb je misschien diensten of producten die je wilt aanbieden. Probeer zo specifiek mogelijk te omschrijven wat je aanbod is. En zoek naar speciale invalshoeken die jouw aanbod uniek maakt, zodat je je onderscheidt van je concurrenten.

De concurrentie te lijf

Over concurrenten gesproken. Als je het goed aanpakt en je jouw onderneming kunt laten onderscheiden van een ander in jouw branche, dan heb je geen concurrentie meer. Het is de truc om je opdrachtgevers, klanten, gasten of afnemers te laten zien waarom ze voor jou en niet voor die ander moeten kiezen. Daarom is het belangrijk om te denken aan het volgende:

  • Wat is je concept?
  • Beschrijf je concept op zo’n manier, dat je het gevoel raakt van de lezer. Dat kan in tekst, maar ook in woord en beeld. Maak gebruik van foto’s, infographics, animatie of video.
  • Vertel wat over waarom je begonnen bent met jouw onderneming.
  • Laat ook weten wie er achter het bedrijf zit: laat jezelf en je werknemers zien!
  • Wat is belangrijk voor jullie?
  • Heb je een slogan of een belangrijke drijfveer die je terug wilt laten komen in je teksten, posts en blogs?
  • Vergelijk je bedrijf eventueel met een andere onderneming die je bewondert: zo wil je dat jou zaak ook is.

Waar zit je bedrijf?

Voor sommige mensen en ook voor sommige ondernemingen is locatie erg belangrijk. Je hebt een band met een stad, streek of dorp. En je wilt graag bijdrage aan de samenleving in je directe omgeving.

Locatie: Landkaart van Nederland, België.
  1. Zit je op bijzondere plek of in een prachtig gebouw? Laat dat dan zien.
  2. Richt je je op het publiek ter plaatse of is je bereik groter? Laat het weten.
  3. Bedenk wat voor activiteiten er zijn in de buurt van jouw onderneming en haak daar op in als je daar een band mee hebt of je bedrijf daaraan kan bijdragen.
  4. Zoek de samenwerking met andere ondernemingen in de directe omgeving.
  5. Belicht je stad of dorp of organiseer iets waardoor je een band krijgt met je buren of dorpsgenoten.

Misschien gaat het laatste punt iets te ver als je een website aan het maken bent. Maar bij de start van je bedrijf, dat zich eventueel richt op de lokale markt is dit ook een punt waar je mee kunt scoren.

Wat willen je opdrachtgevers, klanten of gasten weten?

Navelstaren heeft geen zin. Natuurlijk wil je mensen trekken naar je website en jouw bedrijf. Maar wat wil je klant, gast of opdrachtgever? Het is goed om je vooraf te oriënteren op diens wensen, zodat je daarop kunt inhaken. Houd ook de actualiteit in de gaten. Vaak kun je uit nieuwsberichten al filteren waar de behoefte ligt van mensen die op zoek zijn naar jouw bedrijf.

En nu schrijven

Zo, je vooronderzoek is gedaan en wil je aan de slag. Je wilt beginnen met schrijven of aan een tekstschrijver doorgeven wat er op de website moet komen te staan. Wat helpt is het maken van foto’s. Die geven houvast. Maak foto’s van je producten, diensten, bedrijfspand, personeel en van jezelf als ondernemer. Die helpen bij het schrijven.

Waar moet je dan aan denken bij het maken van teksten?

Denk bij het schrijven aan deze punten, waarvan we al een aantal eerder genoemd hebben:

  1. Schets een beeld van je ideale klant en hou die in je achterhoofd.
  2. Zet jezelf in de schoenen van die ideale opdrachtgever.
  3. Spreek je lezer direct aan en vermijd de woorden “worden”, “zullen” en “door”. Schrijf actief, dus. Voorbeeld: De hond wordt door mijn vrouw uitgelaten. (passief) Mijn vrouw laat de hond uit. (actief)
  4. Maak gebruik van je vooronderzoek. Want je weet nu wat mensen willen die op zoek zijn naar jou en jouw onderneming. Speel daarop in.
  5. Gebruik zo min mogelijk vaktaal en jargon. Moet je toch bepaalde vaktermen gebruiken? Leg dan uit wat de betekenis ervan is.
  6. Probeer de bezoeker van je website aan te spreken in de eigen taal. Gebruik de woorden die eventuele opdrachtgevers ook zouden gebruiken. En leg dingen uit zoals je ze ook zou uitleggen als iemand je persoonlijk vraagt om uitleg.
  7. Gaat praten je gemakkelijker af dan schrijven? Spreek dan je teksten eerst in en schrijf ze daarna uit.
  8. Ben je vragen tegengekomen tijdens je vooronderzoek? Gebruik ze en beantwoord die vragen vervolgens.
  9. Gebruik ook de zoekwoorden die je hebt gevonden in je onderzoek.
  10. Vergeet niet je “call2actions” in te zetten: een button of een link naar je actiepagina of contactgegevens. Een reserveringsformulier of een “lees meer” knop. Of stel een prikkelende vraag aan je lezer.
  11. Laat je tekst altijd even liggen om hem vervolgens later na te kijken op fouten. Dat kun je ook iemand anders laten doen die “vers” naar de tekst kijkt en op die manier de niet goed lopende zinnen en taalfoutjes eruit vist. Maar die ook kritische vragen kan stellen, waardoor je net iets anders kunt formuleren en dingen duidelijk kunt maken.

Wie heb je nodig als je dit allemaal niet zelf kunt?

Het zou zo maar kunnen zijn, dat dit alles je te veel wordt en je niet weet hoe je dit alles moet aanpakken. Huur dan een goede webbouwer in, een fotograaf / videograaf en een tekstschrijver. Soms heb je ook behoefte aan een grafisch ontwerper of een vormgever. Want hoe kom je anders aan een logo en een duidelijke opmaak van je website? De beste manier om je website op te laten zetten, is als alle mensen die je inhuurt en jijzelf nauw samenwerken. Zo stem je alle onderdelen goed op elkaar af en kom je ook nog op andere ideeën waar je zelf niet eens aan gedacht hebt.

Zoek je hulp bij het maken van je bedrijfswebsite?

Als je hulp zoekt voor de ontwikkeling van je bedrijfswebsite, neem dan contact met mij op. Dankzij een groot netwerk en jarenlange ervaring weet ik hoe zo’n project aan te pakken. We zoeken samen de beste mensen voor deze klus en zorgen voor een goed vindbare en aantrekkelijke website.

Doen? Druk op de knop en ga naar de contactpagina. Daar staan mijn contactgegevens en vind je een contactformulier. Op naar een vruchtbare samenwerking!

Checklist website teksten schrijven: basis, zoekwoorden, concurrentie, content en linkbuilding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.