Voorbeelden Van Online Communicatie


Soms werken voorbeelden nog het best, Want het is voor mij als professional soms moeilijk te bevatten, dat de gebruikte vaktaal en het jargon niet altijd even duidelijk zijn voor mensen die in het dagelijkse leven niets met je vakgebied van doen hebben. Zo gebruiken tekstschrijvers en communicatiemensen vaak de term Online Communicatie. Ik ook. Totdat ik iemand tegenkwam die aan mij vroeg: “Online Communicatie? Wat is dat?” Hier volgen een aantal voorbeelden van online communicatie.

Social media jargon

Online Communicatie: op het internet

Online Communicatie is een breed begrip. Simpel uitgelegd houdt online communicatie zich bezig met alles wat zich op het internet afspeelt. Zo heb je “online communities”, gemeenschappen op het internet, fora, sociale media en andere online platformen. Denk ook aan Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn. Waar mensen met elkaar virtueel – zonder elkaar lijfelijk te ontmoeten – in contact komen.

Hopelijk gebruik ik nu niet al weer te moeilijke termen die voor een buitenstaander niet te begrijpen zijn. Maar vragen staat vrij, een mailtje is zo geschreven of de telefoon is snel op gepakt.

Virtueel contact

Met het gevaar te veel te willen uitleggen, wil ik toch even verduidelijken wat dat nou is: virtueel contact. Op het moment, dat je niet persoonlijk, in het echte leven (In Real Life, IRL, dus) of telefonisch met elkaar contact hebt, maar via het internet met elkaar in discussie gaat heb je virtueel contact. Dus iedereen die reageert op de berichten op de sociale media – zoals Googleplus, LinkedIn, Facebook of Twitter – of met anderen daar “in gesprek gaat”, heeft contact op afstand.

Voorbeelden van Online Communicatie

Snapchat for business

Meer voorbeelden van online communicatie zijn:

 • Mailings of nieuwsbrieven
 • chat
 • sms / WhatsApp
 • Snapchat
 • Pinterest
 • Instagram
 • Tumblr

Interactief

Internet communicatie verloopt liefst interactief. Weer zo’n woord. De communicatie komt niet alleen van een kant, maar gaat over en weer. Er ontstaat een gesprek of een discussie. Online communicatie is heel goed te combineren met de traditionele, persoonlijke communicatie. je kunt het er ook mee vergelijken: je gaat met elkaar online om, zoals je ook in het “echte” leven met elkaar omgaat.

IRL

Want In Real Life (IRL), ofwel het echte leven, ontmoet je:

 • je vrienden
 • mogelijke klanten
 • de contacten die je nodig zou kunnen hebben voor je werk of je bedrijf.
 • De toeleveranciers, de samenwerkingspartners en de dienstverleners.

In het “echte” leven spreek je af met je connecties om het contact warm te houden en om van elkaar’s ontwikkelingen op de hoogte blijven. Hetzelfde doe je via de sociale netwerken op internet. Ook daar onderhoud je contacten en af en toe kom je er mensen tegen die je nodig zou kunnen hebben, toevallig of na een oproep.

Vragen over communiceren op internet?

Contact voor als je niet durft!

Voor degenen die dit lezen en nog altijd niet op sociale media durven, maar wel willen gebruik maken van Facebook, LinkedIn of Twitter, geeft tekstbureau Formule M graag instructie. Neem dan vooral contact op en vraag een offerte aan.

Duidelijke teksten

En natuurlijk kun je altijd contact opnemen voor duidelijke en heldere teksten. Want wat ik hier boven doe – het uitleggen van jargon en vaktaal die niet voor iedereen meteen duidelijk zijn – kan ik ook voor jou als ondernemer of voor bedrijven doen. Niet voor niets heb ik jarenlang gewerkt voor gemeenten, overheden en websites, waar ik dit soort werk altijd al doe. Eenvoudig moeilijke dingen uitleggen in duidelijke taal is precies datgene waar Formule M goed in is. En dat is ook heel belangrijk voor een goede online communicatie.

Vraag de nieuwsbrief aan!

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van tekstbureau Formule M? En meteen ook allerlei tips in je mailbox ontvangen? Vraag dan de nieuwsbrief aan! Dat kan via deze link.

Nieuwsbrief Formule M

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.